Instituția Medico-Sanitară Publică Centrul de Sănătate Soroca

21-27 ianuarie 2021 este saptamîna europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Săptămîna europeană de prevenire  cancerului de col uterin a fost lansată iîn 2007 și are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor caancerului de col uterin și de a atrage atenția mijloacelor de prevenire.

La nivel european mortalitatea prin cancer de col uterin a scăzut cu 30% prin programe de prevenire. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin organizarea de programe care să asigure screening pentru cancerul de uterin pentru femeile adulte și vaccinare împotriva Virusului Papiloma Uman la adolescente.

Cancerul de col uterin necesită mulți ani pentru a se dezvolta și trece printr-o serie de stadii precanceroase înainte de a deveni cancer invaziv. Programele eficiente de screening pot preveni pînă la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom și de aceea,acestea pot fi depistate doar prin sceening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programe de screening cu regularitate,chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Există teste care pot fi utilizare pentru depistarea precoce:

1.Testul Papanicolau identifică celulele precanceroase care se pot transforma în cancer de col uterin.Dacă testul este normal femeile vor fi invitate să revină pentru screening peste 3 ani.

2.Vaccinarea anti HPV.

Cancerul de col uterin nu se dezvoltă în absența uneia infecții persistente cu un tip HPV cu risc scazut. Prin urmare vaccinările care previn aceste infecții vor preveni de asemenea,cancerul de col uterin. Vaccinările sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor persistente cu hpv, dacă sunt administrate adolescentelor și femeilor tinere.

„Să învingem SIDA împreună!”

PE SCURT DESPRE HIV/SIDA

SIDA este o boala  infectioasa produsa de virusul numit HIV (Virusul Imunodeficientei Umane). Acest virus face parte din familia retrovirusurilor, numite astfel dupa enzima prezenta in aceste virusuri, numita transcriptaza inversa, ce distruge o parte din globulele albe (leucocite), limfocite T4 (sau CD4), care constituie elementele de baza ale apararii organismului impotriva infectiilor.

Distrugerea creata de catre HIV determina o deficienta a sistemului imunitar, iar in aceste conditii organismul devine vulnerabil in fata agentilor patogeni care il pot imbolnavi.

Conform datelor statistice, pe glob, în 2019 trăiau cu HIV 38 de milioane  de persoane, inclusiv 36,2 milioane adulți și 1,8 milioane copii. 

Cazurile noi de infecție cu HIV   s-au redus de la 2,7 milioane în 2000 la 1,7 milioane în 2019, iar decesele determinate de SIDA de la 1,4 milioane la 690 mii.

Au accesat tratamentul antiretroviral 25,3 milioane de persoane care trăiau cu HIV comparativ cu 7,7 milioane în 2010.

În RM la 01.01.2020 au fost înregistrate 13706 cazuri de infecție cu HIV.

Conform unui sondaj sociologic, unii dintre respondenți nici nu cunosc căile prin care se transmite această infecție, motiv de a judeca greșit persoanele infectate. Sociologii spun, că dacă societatea ar fi mai tolerantă față de aceste persoane seropozitive, aceștia ar fi mai sinceri să-și divulge informațiile despre boală, iar viteza de infectare în lume s-ar înjumătăți. Astfel, problema HIV SIDA nu este doar a celor infectați, ci a tuturor", se mai spune în reportaj.

Populația cheie cu nivel ridicat de concentrație epidemica și  care este sub supraveghere și monitorizare permanentă:

 • persoane utilizatoare de droguri injectabile
 • lucrători ai sexului
 • bărbați care fac sex cu bărbați

Etapele de parcurgerii a infecției HIV:

Infectarea- rar pot apărea simptome: febră, dureri de cap, gît, diaree, cu durata de la 12-15 zile și pot sa dispară fără a fi tratate;

Perioada asimptomatică- organismul începe să producă anticorpi în cantități mari, 10-12 zile de la infectare  și este distrusă o mare parte din viruși, iata de ce simptomele pot sa dispară pe neașteptate;

Apariția simptomelor-  după infectarea cu HIV, infecția se dezvoltă de la 2-15 ani, perioadă în care persoana se simte perfect sănătoasă. Pe parcursul acestei perioade apar diferite simptome ca: febra, marirea ganglionilor limfatici, transpitații nocturne, tuse, oboseală, scăderea bruscă a greutății;

Boala SIDA- stadiul final al infecției, distrugerea sistemului imunitar

      Principalele căi de transmitere a virusului HIV:

 • Contactul sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral) prin intermediul secretiilor genitale ale partenerilor.
 • Utilizarea necorespunzatoare a echipamentelor si a procedurilor medicale:

     folosirea de ace si/sau seringi nesterile/ instrument medical ce    

     produce sangerarea sau alte obiecte taioase,transfuzii sau alte   

     produse biologice necontrolate pentru HIV.

 • Virusul HIV se poate transmite de la mama la fat in timpul nasterii sau dupa nastere prin alaptare.

Acțiuni, care nu sînt periculoase și nu prezintă infectarea cu virusul HIV.

 • Atingerea, strîngerea mâinii
 • Purtarea îmbrăcămintei, care aparține unei persoane cu HIV
 • Locuirea în aceeași cameră cu o persoană infectată cu HIV
 • Grija de un copil al cărui părinte este infectat cu HIV
 • Înotul în același bazin cu o persoană seropozitivă
 • Călătoria în același mijloc de transport cu persoane HIV pozitive
 • Strănutul și tusea unei persoane seropozitive
 • Utilizarea în comun a acelorași tacâmuri
 • Înțepătura de țînțar
 • Acordarea primului ajutor, dacă nu are contact direct cu sângele
 • Folosirea aceluiași WC
 • Masturbarea
 • Fanteziile erotice, discuțiile

Metode de prevenire a transmiterii sexuale a infecției HIV:

 • Abstinența, amânarea debutului sexual
 • Practicile sexuale nonpenetrante, adică mângâierile, atingerile intime..
 • Întreținerea relațiilor sexuale cu o singură persoană
 • Practicarea sexului protejat cu utilizarea corectă și  permanentă a prezervativului (protecție HIV/SIDA, ITS, sarcina nedorită)

Este bine să vă informați și să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!

Ziua Mondială a Diabetului

Tema evenimentului din anul curent este Asistenții medicali și diabetul.       

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce și nivelul glucozei («zahărului») din sânge (glicemia) creşte peste normal.

 

Normal

Diabet latent

Diabet

Glicemia pe nemâncate

70-110 mg/dl

>111 si < 126mg/dl

Peste 126 mg/dl

 

3,9-5,6 mm/l

>5,6 şi <6,9 mm/l

Peste 7,0 mm/l

 

Există trei tipuri principale de diabet:

Diabetul de tip 1 este numit diabet cu debut juvenil. De obicei este cauzat de o reacție autoimună în care sistemul de apărare al organismului atacă celulele care produc insulină. Persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc foarte puțină insulină sau insuficientă. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau adulți tineri.

Diabetul de tip 2 obișnuit să fie numit diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la adulți reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului.

Diabetul gestațional este o formă de diabet care constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii.

Semne și simptome

De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din fază incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, astfel că nu determină manifestări decât după un timp. Printre simptomele diabetului zaharat se numără:

 • sete;

 • urinare în cantitate mai mare decât de obicei (poliurie);

 • apetit culinar ridicat (polifagie);

 • oboseală.

În timp, odată cu evoluția bolii, simptomele se pot extinde și la nivelul altor sisteme, organe sau părți ale corpului:

 • vedere încețoșată;

 • furnicături sau amorțeală a membrelor;

 • infecții ale pielii;

 • infecții ale tractului urinar.

Factorii de risc:

Măsurile de prevenire și profilaxie a diabetului

Măsurile de profilaxie a diabetului sunt direcționate spre 2 obiective principale: reducerea factorilor de risc și evitarea declanșării bolii, și alt obiectiv - evitarea complicaţiilor bolii și a decesului prematur (profilaxia primară și secundară).

Gestionarea diabetului

Diabetul este o boală cronică, progresivă, dar persoanele cu diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă cu un bun management al diabetului. Aceasta include gestionarea nu numai a glicemiei, dar și a factorilor de risc pentru complicații, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului ridicat. Acestea pot fi gestionate cu o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și utilizarea corectă a medicamentelor, așa cum este prescris de un medic. Persoanele cu diabet necesită acces la asistență medicală regulată și organizată, oferită de o echipă de specialiști calificați.

Prevenirea complicațiilor asociate diabetului:

1.   Verificați periodic nivelul glicemiei

2.  Stabiliți-vă un plan de viață sănătoasa:

3.Aveti grija de greutatea dvs.

4. Controlați-vă periodic tensiunea arteriala si nivelul grăsimilor din sânge

5.Consultati-va periodic medicul  diabetolog si cardiolog

 Ce trebuie să cunoști despre COVID-19 dacă ai diabet zaharat

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la infectarea de COVID-19?

 • Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la îmbolnăvirea gravă de  COVID-19 comparativ cu cele care nu au diabet

 • Cu regret, persoanele cu diabet zaharat care se îmbolnăvesc de COVID-19 au un risc mai mare de deces comparativ cu cele fără diabet.

Dacă sufăr de diabet zaharat, ce trebuie să fac pentru a evita îmbolnăvirea de COVID-19?
- Spălați-vă frecvent pe mâini, evitați atingerea feței cu mâinile;

 • Evitați contactul cu persoanele bolnave;

 • Evitați vizitele familiei și a prietenilor care ar putea fi bolnavi;

 • Stați întotdeauna la o distanță de cel puțin 3 metri de la orice altă persoană atunci când sunteți în afara casei;

 • Minimizați și, dacă este posibil, evitați complet să mergeți în locurile aglomerate, precum magazinele, supermarketurile, farmaciile ș.a. Când este posibil, apelați la un prieten sau la o rudă care este sănătoasă să vă aprovizioneze cu cele necesare;

 • Purtați  mască de protecție atunci când trebuie să plecați în zone aglomerate.

3. Ce ar trebui să fac dacă nu mă simt bine?

 • Ar trebui să apelați imediat la medic;

 4. Trebuie să cunosc ceva în plus despre medicamentele pe care le administrez zilnic, în contextul  pandemiei COVID-19?

 • Nu începeți și nu stopați administrarea a nici unui medicament fără a vă consulta cu medicul Dumneavoastră;

 • Cel mai important lucru e să administrați medicamentele prescrise în mod regulat și să vă mențineți glicemia  sub control;

 • Asigurați-vă că nu rămâneți fără medicamentul Dumneavoastră;

 • La moment nu există dovezi care să ateste că medicamentele pe care le administrați zilnic trebuie oprite dacă vă infectați de COVID-19.

 • Găsiți lucruri care vă ajută să vă relaxați, cum ar fi lectura, muzica sau mersul pe jos. Dacă simptomele devin prea grave, sau dacă experimentați o stare de anxietate sau depresie, apelați pentru ajutor: sunați prietenii, membrii familiei sau medicul Dumneavoastră.

Aveți grijă de sănătatea Dvs.!

.

Ziua Națională de renunțare la fumat

Sloganul propus pentru acest an este „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”.

Epidemia consumului de tutun

La nivel global consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.

Aproximativ 80% din cei 1,1 miliarde de fumători din întreaga lume trăiesc în țările cu venituri mici și medii, unde sarcina bolii și a morții legate de tutun este cea mai mare.

Consumul oricărui produs ce conține tutun, fiind un factor de risc major.Fumatul, de asemenea afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

Fumatul este unul dintre cele mai acceptate obiceiuri în rândul adolescenților. Mai mult de un sfert dintre adolescenți sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Consumul de tutun și COVID – 19

Actualmente eforturile întregii lumi sunt îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19, boală care afectează în special plămânii.Cauza este, că există o predispoziţie a fumătorilor de a face astfel de infecţii mai repede din cauza deficitului de apărare.

Este important de reținut, că:

 • orice afecțiune ce sporește necesitatea de oxigen sau reduce capacitatea organismului de a-l utiliza în mod adecvat va expune pacienții unui risc mai înalt al consecințelor pneumoniei;

 •  crește probabilitatea îmbolnăvirii fumătorilor cu COVID-19, deoarece fumatul înseamnă că degetele (și posibil și țigările contaminate) vin în contact cu buzele, ceea ce sporește posibilitatea de transmitere a virusului de pe mâini la gură;

 •  Fumătorii pot deja avea boli pulmonare sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce îi face mai vulnerabili de a dezvolta complicații grave sau de deces.

 • Produsele de fumat, cum este narghilea, deseori implică utilizarea aceluiași muștiuc pentru mai multe persoane, ceea ce poate facilita răspândire infecției COVID-19;

Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi

3 sfaturi pentru renunțarea la fumat:

Sfatul 1: Alcătuiți un plan de acţiune

 Sfatul 2: Consultarea unui specialist

 Sfatul 3: Renunţați dintr-o dată

Beneficiile renunțării la fumat:

Există beneficii imediate și pe termen lung pentru sănătate de renunțare la toți fumătorii:

 • 20 de minute - ritmul cardiac și tensiunea arterială scad;

 • 12 ore - nivelul de monoxid de carbon din sânge scade către normal;

 • 2- 12 săptămâni - circulația și funcția pulmonară se îmbunătățesc;

 • 1-9 luni - tusea și scurtarea respirației scad.

 Beneficiile pe termen lung apar după:

 • 1 an - riscul de boală coronariană se reduce la jumătate față de cel al fumătorului;

 • 5 ani - riscul de accident vascular cerebral se reduce către cel al nefumătorului;

 • 10 ani - riscul de cancer pulmonar scade la jumătate față de cel al fumătorului, iar riscurile de cancer al gurii, al gâtului, al esofagului, al vezicii, al colului uterin sau al pancreasului descresc;

 • 15 ani - riscul de boală coronariană devine egal cu cel al nefumătorului.

Ziua Națională de renunțare la fumat – este o oportunitate pentru fumători să renunțe la acest viciu dăunător pentru sănătatea proprie și a celor din jur

Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier

Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier oferă o oportunitate anuală de a crește gradul de conștientizare a impactului accidentelor rutiere asupra sănătății și vieții oamenilor și să sublinieze necesitatea inițierii și promovării eforturilor de control al acestei probleme importante.

În Republica Moldova, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției pe parcursul a nouă luni ale anului curent s-au înregistrat 1419 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 168 persoane au decedat, iar altele 1609 au fost traumatizate.

Tema pentru Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier în 2020 este „Primii respondenți”, recunoscând bărbații și femeile altruiste care salvează, îngrijesc și susțin victimele accidentelor rutiere.

Obiectivele Zilei Mondiale a comemorării victimelor traficului rutier 2020 sunt de a oferi o platformă pentru victimele traficului rutier și familiile acestora pentru:

 • amintirea de toți oamenii uciși și răniți grav pe drumuri;

 • recunoașterea activității cruciale a serviciilor de urgență;

 • atragerea atenției asupra răspunsului legal la decese și vătămări rutiere culpabile;

 • pledarea pentru un sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile victimelor;

 • promovarea de acțiuni bazate pe dovezi pentru a preveni și a opri viitoarele decese și răni din traficul rutier.

Mesajele cheie:
 • Coliziunile rutiere ucid și rănesc milioane de oameni în fiecare an
 • Pot fi prevenite decesele și rănile din trafic
 • Acordarea de asistență și îngrijire victimelor rănite și familiilor îndurerate ar trebui să fie o parte integrantă a răspunsului după accident
 • Un angajament politic puternic este esențial pentru abordarea crizei globale a siguranței rutiere
 
Factori ce condiționează creșterea riscului accidentelor rutiere:
*Accelerarea vitezei
*Conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe psihoactive
*Neutilizarea căștilor de motocicletă, centurilor de siguranță și scaunelor    pentru copii
*Conducere neatentă
*Infrastructură rutieră nesigură
*Vehicule nesigure
*Îngrijire inadecvată după accident
*Aplicarea inadecvată a legislației rutiere