Instituția Medico-Sanitară Publică Centrul de Sănătate Soroca

„Ziua Lucrătorului Medical şi al Farmacistului”

Stimați colegi!
Cu prilejul sărbătorii profesionale – Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului, vă adresez cele mai sincere felicitări și înalte considerațiuni. Profesia pe care o practicaţi este considerată, pe bună dreptate, una din cele mai nobile, dar și foarte responsabilă. De aceea, trebuie să conștientizăm împreună că avem de îndeplinit o sarcină dificilă - aceea de a oferi populaţiei încredere şi siguranţă.

O zi este prea puţin pentru a demonstra importanţa şi nobleţea acestei profesii, de multe ori voi sunteți primul nivel de contact al pacientului cu sistemul de sănătate, altfel oferind sentimente de încredere pentru pacienţilor. Profesiile de Lucrător medical și Farmacist nu sunt doar simple meserii, ci scopuri nobile, fiecare duce cite o slujbă continuă în folosul pacienților, pe care le acceptă doar cei curajoşi, care merită toată aprecierea pentru răbdarea nemărginită, pentru omenia şi dăruirea de sine.

Această zi este un bun prilej de a aduce calde mulțumiri pentru devotamentul de care dați dovadă în munca de fiecare zi, pentru zâmbetele și speranțele dăruite, pentru profesionalism și dedicație, pentru responsabilitatea asiduă şi pentru perseverenţă. Sunteți cei care stați mereu la straja sănătății publice pentru a asigura o societate sănătoasă. Vă doresc multă sănătate Dumneavoastră și celor apropiaţi, realizări frumoase şi satisfacţie de la munca de zi cu zi. Cu ocazia zilei profesionale, vă urez tuturor celor care şi-au legat soarta de cea mai umană şi nobilă profesie, fericire, bucurii, prosperitate şi sănătate.

Vă mulţumesc pentru profesionalism și dedicaţie în munca nobilă pe care o desfășurați. Vă doresc să fiţi mereu plini de energie, cutezanţă, răbdare, echilibru şi tenacitate, iar toate dificultăţile să le depăşiţi cu tărie şi încredere. Să Vă bucurați de respectul colegilor, de gratitudinea pacienților, de liniștea din familiile Dumneavoastră. Fie ca perseverenţa şi spiritul de sacrificiu să vă însoţească mereu întru alinarea suferinţelor pacienţilor!

Mulți ani de activitate inainte!!!

 

14 iunie 2021 – Ziua Mondială a Donatorului de Sînge

 

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
„Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ!”

 

Ziua mondială a donatorului de sânge are loc în fiecare an în 14 iunie.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi.

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

Sângele şi produsele sanguine sigure sunt un aspect critic al îngrijirii şi sănătăţii publice. Acestea salvează milioane de vieţi şi îmbunătăţesc sănătatea şi calitatea vieţii multor pacienţi în fiecare zi. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la sânge pentru toţi cei care au nevoie de el este limitat. Deficitul de sânge este deosebit de acut în ţările în curs de dezvoltare, menţionează OMS.

În timpul pandemiei COVID-19, în ciuda mobilităţii limitate şi a altor provocări, donatorii de sânge din multe ţări au continuat să doneze sânge şi plasmă pacienţilor care au avut nevoie de transfuzie. Potrivit OMS, acest efort extraordinar într-o perioadă de criză fără precedent a pus în evidenţă rolul crucial al donatorilor de sânge voluntari, bine organizaţi, neremuneraţi în asigurarea unui aport de sânge sigur şi suficient în perioadele normale sau de urgenţă.

Pentru 2021, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge este "Give blood and keep the world beating". Mesajul evidenţiază contribuţia esenţială a donatorilor de sânge pentru salvarea de vieţi şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii altora. Acesta întăreşte apelul global pentru ca mai mulţi oameni din întreaga lume să doneze sânge în mod regulat şi să contribuie la menţinerea unei sănătăţi mai bune.

Un accent deosebit al campaniei de anul acesta va fi pus asupra rolului tinerilor în asigurarea unui aport sigur de sânge, prin donări de sânge voluntare, neremunerate. Tinerii formează un sector larg al populaţiei în multe societăţi şi sunt, în general, plini de idealism, entuziasm şi creativitate.

Obiectivele specifice ale campaniei cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge 2021 sunt: să mulţumească donatorilor de sânge din întreaga lume şi să genereze o conştientizare mai largă a publicului cu privire la necesitatea donării periodice, neplătite de sânge; să promoveze valorile comunitare ale donării de sânge pentru consolidarea solidarităţii comunităţii şi a coeziunii sociale; încurajarea tinerilor să dea curs apelului umanitar de a dona sânge şi să-i inspire şi pe alţii să facă la fel; celebrarea potenţialului tinerilor ca parteneri în promovarea sănătăţii.


 

 

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

Să facem front comun împotriva agresării copiilor!

În fiecare an, în 4 iunie este celebrată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Această zi atenţionează asupra acţiunilor concertate pe care statele lumii şi fiecare cetăţean în parte trebuie să le întreprindă pentru a stopa violenţele şi agresiunile comise împotriva copiilor.

În cadrul sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, „şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au stabilit Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii pentru fiecare an la 4 iunie, adoptând Rezoluţia ES-7/8).

În ultimii ani, numărul încălcărilor legilor comise împotriva copiilor a crescut, în multe zone de conflict. În astfel de condiţii sunt necesare eforturi susţinute pentru a-i proteja pe cei 250 de milioane de copii care trăiesc în ţări şi regiuni afectate de diverse conflicte, pentru a promova dreptul internaţional umanitar şi drepturile omului şi pentru a asigura răspunderea celor vinovaţi de încălcarea drepturilor copiilor.

Din nefericire, ţara noastră nu face excepţie în ceea ce priveşte abuzurile şi agresiunile comise împotriva copiilor, iar în multe cazuri chiar părinţii s-au dovedit a fi agresorii! În peste 70% din cazurile înregistrate, victimele abuzurilor au fost copiii, iar cele mai multe cazuri semnalate au fost legate de molestarea fizică şi abuzul emoţional. Conform unor informaţii publice, aproximativ 1.000 de copii din România sunt lunar victimele diferitelor forme de abuzuri în doar nouă luni! Este un fenomen îngrijorător pentru părinţi, cadre didactice şi deopotrivă pentru autorităţi, pentru responsabilii statului de acest domeniu extrem de complex şi delicat.

Consider că este firesc ca statul să acţioneze în sensul protejării copiilor care încă trăiesc în ţară şi să-i ferească de abuzurile de orice fel. Oricât de preocupaţi sunt părinţii de a-şi feri copiii de rău, indiscutabil are şi statul o responsabilitate uriaşă în această direcţie.
România are ca obiectiv să pună capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor, iar încetarea abuzului, neglijării şi exploatării copiilor constituie parte integrată a actualelor preocupări guvernamentale.

Ziua Mondială fără tutun – 31 mai 2021 cu genericul „Angajează-te să renunți”

„Angajează-te să renunți” este campanie globală lansată recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu ocazia marcării Zilei Mondiale Fără Tutun 2021. Campania va dura un an și are scopul să sprijine 100 de milioane de oameni din lume care încercă să renunțe la tutun, folosind diverse inițiative și soluții digitale.

Pandemia COVID-19 a determinat milioane de consumatori de tutun să dorească să renunțe la tutun. Se întâmplă pentru că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta un caz sever de COVID-19 și de a muri.

La nivel mondial, aproximativ 780 de milioane de oameni își doresc să renunțe și doar 30% dintre aceștia au acces la instrumente care îi pot ajuta să depășească dependențele fizice și psihice de tutun.

Tutunul este o problemă importantă de sănătate publică și este una dintre cauzele apariției bolilor, în special netransmisibile și a deceselor în lume. Ultimele cercetări arată din cauza consumului de tutun anul mor 7,2 milioane de oameni. Tutunul a ucide mai mulți oameni decât SIDA, malaria și tuberculoza luate împreună.

La nivel global, în Regiunea Europeană a OMS se înregostrează cele mai multe cazuri noi de consum de tutun în rândul adulților (28%) și cea mai înaltă rată de creștre a cazurilor noi d e consum de tutun în rândul femeilor (19%). Pe lângă faptul că tutunul provoacă boli și decese, cinsumul de tutun este unul din factorii determinanți ai inechităților în sănătate.

În Republica Moldova, circa 25,3% din populație sunt fumători activi, inclusiv 43,6% bărbaţi şi 5,6% femei. Consumul de produse noi de tutun (produsele încălzite, țigări electronice, narghilea etc.) este în creștere, inclusiv la preadolescenți și adolescenți. Astfel, 16,3% din adolescenții de 13 – 15 ani sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite. Peste un sfert (25%) din preadolescenți și adolescenți sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Rata înaltă de fumători în rândul bărbaților este unul dintre principalii factori care provoacă îmbolnăvirile și decesele din cauza bolilor netransmisisbile, precum bolile respiratorii, cardiovasculare, cancere de diferite tipuri. În baza nivelului actual al consumului de tutun la adulți în Republica Moldova, OMS estimează că numărul de decese premature va ajunge la 50% din 794 mii de fumători numărați în prezent.

OMS a anunațat o nouă inițiativă de acces pentru renunțarea la tutun. Aceasta oferă oamenilor acces gratuit la consiliere digitală. În acest sens, OMS a colaborat cu Facebook, WhatsApp și Soul Machines pentru a sensibiliza și a sprijini consumatorii de tutun să renunțe cu ajutorul platformelor de comunicare și a lucrătorilor din domeniul sănătății digitale. Între timp, WhatsApp oferă gratuit direct pe telefoane sfaturi eficiente pentru renunțare.

Acestea și alte instrumente de renunțare la nivel mondial și regional vor fi lansate ca parte a campaniei pentru Ziua Mondială fără tutun 2021, pentru a afirma că serviciile  eficiente pentru renunțare la tutun îmbunătățesc sănătatea, salvează vieți și economisesc bani.

Beneficii pentru sănătate în urma renunțării la fumat:

 • în 20 de minute, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad.
 • în 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade până la normal.
 • în 2-12 săptămâni, circulația se îmbunătățește și funcția pulmonară crește.
 • în 1-9 luni, tusea și scurtarea respirației scad.
 • în 1 an, riscul de a dezvolta boli coronariene este aproximativ în jumătate de cel al unui fumător.
 • în 15 ani, riscul bolilor coronariene este egal cu cel al unui nefumător.
 • în 5-15 ani, riscul de accident vascular cerebral este la fel ca cel al unui nefumător.
 • în 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade aproximativ în jumătate din cel al fumătorului.
 • în 10 ani,  scade riscul de cancer al gurii, gâtului, esofagului, vezicii urinare, colului uterin și pancreasului.

Sfaturi rapide pentru ați reduce pofta de o țigară:  

 1. Reține-te: reține-te cât de mult poți, înainte de a fi îndemnat la o țigară.
 2. Respiră profund: de 10 ori, inspiră și expiră profund, pentru a te relaxa din interior până când trece dorința de țigară.
 3. Bea apă: apa potabilă este o alternativă sănătoasă țigării.
 4. Fă altceva, distrageți atenția: fă un duș, citește, ieși la plimbare, ascultă muzică!

Pandemia COVID-19 a determinat milioane de consumatori de tutun să spună că vor să renunțe. Angajează-te să renunți astăzi și semnează angajamentul. Apelează Serviciului de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. Linia verde de renunțare la fumat:  080010001

Hipertensiunea arterială – ameninţarea tăcută !!!

Anual, pe data de 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale, scopul evenimentului fiind sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate – principala cauză de deces care poate fi prevenită, la nivel mondial.        

Evenimentul a fost lansat în anul 2005 de către Liga Mondială a Hipertensiunii.

În acest an, tematica evenimentului este „Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult”, axându-se pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială este definită în caz de majorare stabilă a TA sistolice ≥140 mmHg şi/sau diastolice ≥90 mmHg la minimum două măsurări cu interval de minimum o săptămînă.

Efectele negative ale Hipertensiunii Arteriale sunt agravate de prezenţa simultană cu ea a următorilor factori de risc suplimentari la aceeaşi persoană:

 - nemodificabili (care nu pot fi schimbaţi):

 • Vîrsta: la peste 45 de ani, riscul de deces prin accident cerebral sau infarct creşte cu 300-400% la fiecare 10 ani
 • Istoric familial de afecţiune cardiovasculară prematură (B≥55 ani; F≥65 ani), dacă părinţii sau alte rude apropiate au HTA, riscul de a avea HTA este mult mai mare.
 • Genul: bărbaţii au un risc de deces prin accident cerebral cu 30% mai mare decît femeile, iar de deces prin infarct cu 200-300% mai mare decît femeile de 34-75 ani. După 75 anii riscurile de deces prin afecţiuni cardiovasculare devin egale
 • Rasa: americanii negri dezvoltă HTA mai frecvent decît ceilalţi, mai devreme şi cu tendinţa de a fi mai severă.

- modificabili (care pot fi schimbaţi):

 • Consumul exagerat de sare de bucătărie
 • Cantităţi crescute de grăsimi saturate în alimentaţie
 • Diabetul: riscul de deces prin afecţiuni cardiovasculare creşte cu 300% la bolnavii de diabet faţă de cei care nu au diabet
 • Obezitatea de tip abdominal (circumferinţa abdominală ≥102 cm (B), ≥88 cm (F).
 • Obezitatea: persoanele cu un index de masă corporală > 30 kg/m2 au o probabilitate mare de a dezvolta HTA.
 • Fumatul: riscul decesului cardiovascular este de 2 ori mai mare la fumători decît la nefumători.
 • Abuzul de alcool, cofeină
 • Sedentarismul (mişcarea): cei care fac exerciţii fizice moderate cel puţin 20 minute zilnic au risc al decesului cardiovascular cu 30% mai mic decît al sedentarilor
 • Stresul
 • Starea socio-economică. În anul 1980 în SUA  cei cu un venit anual de 18.500 USD aveau o rată a decesului cardiovascular mai mare cu 40% decît cei ce aveau anual un venit de 32.000 USD.
 • Zone Geografice: Europa de Est, Rusia şi Ţările Baltice au o rată foarte mare şi în creştere accelerată atît a afecţiunilor cardiovasculare, cît şi a accidentelor cerebrale. China are o rată mai mare la accidentele cerebrale şi o rată mai mică la afecţiunile cardiovasculare decît America de Nord şi Europa de Vest.
  • scăderea cu 5 mmHg a tensiunii arteriale diastolice scade riscul apariţiei accidentului vascular cu 35-40%
  • scăderea cu 5 mmHg a tensiunii arteriale  scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare cu 11-13%
  • scăderea cu 5 mmHg a tensiunii arteriale  scade riscul apariţiei afecţiunilor renale cronice 25%
  • hipertensiunea arterială creşte riscul de reapariţie a accidentului cerebral şi a infarctului.

Hipertensiunea nu produce simptome decît la valori foarte ridicate şi poate duce la apariţia unor leziuni majore, organice, în cazul în care nu este tratată. Majoritatea persoanelor care au valori ridicate ale tensiunii arteriale, se simt bine şi află că au hipertensiune numai în timpul unui examen de rutină sau în timpul unei vizite la medic cu ocazia altei afecţiuni

Hipertensiunea severă poate provoca:

 • cefalee (durere de cap), în special cefalee pulsatilă retroorbitară (resimţită de pacient în spatele ochiului) şi care se manifestă în special dimineaţa
 • tulburări de vedere
 • senzaţie de greaţă şi vomă 

În timp, hipertensiunea netratată poate produce leziuni organice la nivel cardiac, renal sau ocular. Acestea pot cauza: 

 • durere în piept, stop cardiac sau insuficienţă cardiacă
 • accident vascular cerebral
 • insuficienţă renală
 • afecţiuni ale arterelor periferice
 • leziuni oculare (retinopatie)
 • bătăi cardiace anormale

Tensiunea arterială este compusă din două numere, afișate unul sub altul. Primul număr reprezintă tensiunea sistolică, adică nivelul presiunii în artere atunci cînd inima se contractă și pompează sînge. Cel de-al doilea număr este tensiunea distolică și reprezintă nivelul presiunii în artere atunci cînd inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sînge.

Valorile tensiunii arteriale variaza de la un moment la altul și sunt influențate de poziția corpului, respirație, starea emoțională, practicarea miscării fizice și somn. Tensiunea arterială are cel mai mic nivel atunci cînd dormim și crește cînd suntem agitați, stresați sau cînd facem mișcare. Aceste creșteri temporare ale tensiunii arteriale sunt normale și nu reprezintă motiv de îngrijorare.

Avînd în vedere fluctuațiile tensiunii arteriale pe parcursul zilei, diagnosticul de hipertensiune arterială nu se stabileste pe baza unei singure măsuratori. De obicei, este nevoie de cel puțin două măsurători, efectuate la un interval de cîteva săptămîni. Fac excepție de la această regulă cazurile în care tensiunea arterială este foarte mare și necesită tratament imediat. 

Reguli pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale: 

 • Măsurați tensiunea arterială la ambele brațe cel puțin o dată, deoarece valorile țnregistrate la un braț (de obicei dreapta) pot fi mai mari decît la celălalt braț.
 • Măsurați tensiunea arterială de cel puțin două ori cu interval de 2-3 minute, luîndu-se în considerare cel mai mare rezultat al TA
 • În cazul în care există o diferență de 5 milimetri coloană de mercur (mm Hg) sau mai mult între cele două rezultate, faceți o a treia măsurătoare.
 • Daca vă ridicați brusc, ar trebui să faceți două măsurători: una cît timp stați întins în pat și a doua, imediat ce v-ați ridicat, stînd în picioare.
 • Nu consumați o băutură care conține cafeină și nu fumați cu 30 de minute înainte de testare
 • Stați liniștiți timp de cinci minute înainte de a vă măsura tensiunea

Chiar şi munca de birou conduce la creşterea tensiunii arteriale, în medie, cu aproximativ 6 mmHg în cazul valorii sistolice şi 5 mmHg în cazul celei diastolice

 
   
 • În timpul masurătorii, stați așezat pe scaun cu picioarele pe podea neîncrucișate și suport pentru spate
 • Țineți brațul sprijinit pe un suport, astfel încat cotul să fie aproximativ la nivelul inimii
 • Partea gonflabila a manșetei tensiometrului ar trebui să acopere complet cel puțin 80% din braț, iar manșeta trebuie să fie pusă pe pielea goală, nu peste un tricou. Poziționați manșeta la 2 cm deasupra plicii cotului
 • Vorbitul creşte valorile măsurate cu aprox. 6 – 7 mmHg.

 • Nu vorbiți în timpul masurătorii și nu mișcați brațul
 • Înainte de testare goliți vezica urinară

Vezica plină, aflată sub presiune, poate duce la creşterea tensiunii cu aproximativ 10 mmHg

 
   
 • Nu vă măsuraţi tensiunea arterială imediat după baie sau sport.
 • Notaţi valorile măsurate în carnetul personal de monitorizare a tensiunii arteriale: împreună cu aceste valori, scrieţi în carnet de fiecare dată şi medicamentele administrate, indicînd data şi ora.
 • Măsuraţi-vă cu regularitate tensiunea arterială. Chiar dacă valorile s-au îmbunătăţit, acestea trebuie controlate în continuare.
 • Măsuraţi întotdeauna la aceeaşi oră. Deoarece în cursul unei zile tensiunea arterială are aproximativ 100.000 de valori diferite.

Numai măsurarea cu regularitate la aceeaşi oră, pe o perioadă mai lungă de timp, permite o evaluare reală a valorilor tensiunii arteriale.

Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult!