Instituția Medico-Sanitară Publică Centrul de Sănătate Soroca

7 aprilie 2021: Ziua Mondială a Sănătății, cu genericul „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”

Anual pe 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății, zi care aniversează fondarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948. În fiecare an această zi își focusează atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume. În anul 2021 tematica Zilei Mondiale a Sănătății este „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”.

Pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile. Peste tot în lume, există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă și sanitație sigură, produse alimentare sigure, servicii de sănătate, etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature.

Cu toate acestea, inegalitățile în materie de sănătate pot fi prevenite cu strategii care acordă o atenție sporită îmbunătățirii echității în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile și marginalizate.

Sănătatea pentru toți este esențială pentru a face față provocărilor de astăzi și pentru a construi reziliența de mâine. Abordarea cauzelor profunde ale inechităților, investițiile în comunități și adoptarea măsurilor adecvate de sănătate publică sunt cruciale.

Inechitățile în sănătate pot fi prevenite!

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.

Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.

În acest context, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății:

 1. Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.
 2. Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.
 3. Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară – mărite.
 4. Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe Glob putem pune capăt pandemiei COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.

Provocări mari cu rezultate excelente. La mulți ani CCSM Soroca!

În luna aprilie, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, din cadrul IMSP CS Soroca,  împlinește 7 ani de activitate. Echipa de specialiști, care include: coordonatorul CSPT- Ghenadie Vieru; medicul psihiatru- Ana Dobrovolschii;  psihologi- Lilia Grîu, Marina Iscra; asistente medicale- Larisa Ceban, Liudmila Caldare, Lucia Molodojan, Margarita Bulat; asistent social-Mariana Lupașcu; ergoterapeut- Nadejda Chicot, au fost cei, care au stat la baza creării și dezvoltării serviciilor Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Soroca.

În  7 ani de activitate, specialiștii au trecut, împreună cu pacienții, prin raspunsuri la mii de întrebări , nenumărate  răni sufletești tămăduite și dureri alinate, mii de ,, Alo,, la telefon în clipe de disperare, lacrimi, tratamente, panică, dar și cea mai mare provocare virusul COVID 19.

 Vă mulțumim, mult stimați colegi,  pentru o deosebită mobilizare în muncă , pentru dăruire, devotament și responsabilitate. Să Vă însoțească mereu frumoasa  primăvară , liniștea, încrederea și desigur, să aveți pacienți recunoscători.

Cu deosebit respect, Centrul Prietenos Tinerilor ,,Pro-Viața,, Soroca.

Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza -Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.

Tuberculoza (TB) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată. Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tusea persistentă mai mult de trei săptămâni; febră; greutate la respiraţie; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; expectoraţii etc. S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom. Pentru prevenirea şi profilaxia TB, medicii recomandă: vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere; evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă; a consumului excesiv de alcool şi tutun; adoptarea  unui  stil de viaţă sănătos şi a unui regim alimentar bogat în vitamine.

Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice. Incidenţa globală prin tuberculoză în 2013 a constituit 109,9 la 100 000 populaţie, cu o reducere de 4,2% faţă de 2012 (114,9 la 100 000 populaţie). Prevalenţa HIV printre cazurile noi de TB rămâne constantă şi este de 5,0%. Mortalitatea prin tuberculoză în Republica Moldova a constituit 11,1 la 100 000 populaţie, ceea ce este mai puţincu 23% faţă de anul 2012. O îngrijorare deosebită prezintă numărul îmbolnăvirilor de TB-MDR, formă de tuberculoză, rezistentă la izoniazidă şi rifampicină – medicamenteantituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei. Cazurile cu TB-MDR în Republica Moldova sunt în creştere, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă – prevalenţa TB-MDR printre cazurile noi de tuberculoză înregistrate în 2012 a fost de 23,7%.

În scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor populaţiei despre simptomele tuberculozei, sporirea accesibilităţii populaţiei la serviciile specializate de asistenţă medicală, mobilizarea comunităţii în vederea prevenirii răspândirii TB şi îmbunătăţirea complianţei la tratament tuberculozei, care rămâne a fi o povară socială cu aspecte medicale destul de mare.

Important de menţionat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)a acordat în ultimii ani asistenţă tehnică în susţinerea Programului naţional de control al TB. Drept urmare a revizuirii complexe a Programului TB realizate de OMS în 2013, a fost elaborat un plan strategic de acţiuni pentru conduita cazurilor şi asistenţa ambulatorie în Republica Moldova pentru o tranziţie de la asistenţa spitalicească spre una mai prietenoasă pacienţilor. În decembrie 2013 a fost efectuată evaluarea aplicabilităţii Abordărilor Practice în Sănătatea Plămânilor (PAL), pentru a fortifica implicarea prestatorilor din asistenţa medicală primară în diagnosticarea şi asistenţa TB.

Ziua de 24 martie constituie o ocazie de a atrage atenţia asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de tuberculoză, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni. Conform ultimului Raport Global privind tuberculoza al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /“Global Tuberculosis Report 2013”, situaţia epidemiologică a tuberculozei rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu costuri socio-economice majore.

Acțiuni comune pentru sănătatea adolescenților

La data de  16.03.2021 -17.03.2021, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,, Pro-Viața,, Soroca în colaborare cu Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei,  au organizat două ședințe de informare,  on-line, în cadrul cărora asistenții sociali comunitari (subgrupa I și II), au fost informați de către ginecologul-obstetrician, doamna Tatiana Rusnac, privind baza legală în examinarea medicală a adolescenților.

Ziua Mondială a Rinichiului cu genericul „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – calitatea vieții cu boli de rinichi”

Boala renală cronică este o afecțiune netransmisibilă care afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de persoane la nivel global. Unul din 10 adulți suferă de boala renală cronică, iar cifrele sunt în creștere – estimările arată că va deveni a cincea cauza de deces pînă în 2040. La nivel global, în cazul categoriei de vîrstă 65-74 de ani, se estimează că unul din 5 bărbați și una din 4 femei suferă de boală renală cronică. Și peste 2 milioane de persoane la nivel mondial fac dializă sau suferă un transplant renal pentru a rămîne iîn viață.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2019 –182,4 cazuri la 10 mii locuitori, în 2018 – 189,2 cazuri la 10 mii locuitori.

Insuficienta renala poate sa apara in momentul in care rinichii nu mai functioneaza normal si nu isi mai indeplinesc rolul esential: acela de a elimina toxinele din organism. Alterarea functiei renale se poate produce intr-un interval de cateva luni pana la cativa ani. Boala renala cronica atrage dupa sine si alte afectiuni: anemie, dereglarea concentratiei de colesterol si hipertensiune arteriala.

Daca  insuficienta renala nu este diagnosticata la timp, singurele variante de tratament care pot tine un pacient in viata sunt dializa si transplantul de rinichi.

Care sunt cauzele insuficientei renale?

Exista foarte multe cauze care pot duce la aparitia insuficientei renale. O parte dintre acestea sunt:

 • Diabetul zaharat de tip I sau II

 • Ateroscleroza

 • Calculi biliari sau adenoame de prostate

 • Hipertensiune arteriala necontrolata

 • Diferite afectiuni vasculare, printre care se numara arterita si vasculita

 • Afectiuni ale muschilor si articulatiilor

Riscul de a dezvolta insuficienta renala este foarte ridicat in cazul persoanelor care sunt HIV pozitive, consuma droguri, au boli autoimune cronice sau sufera de infectii cronice renale.

Dacă Dvs. sau o persoană apropiată sunteți în grupul de risc pentru apariția bolilor renale, adresați-vă medicului de familie pentru a efectua 3 teste simple care ar putea să vă salveze viața:

 1. Tensiunea arterială. În cazul valorilor mari ale acesteia pot fi afectate vasele mici de sânge din rinichi, iar aceasta este a doua cauză de apariție a insuficienței renale după diabetul zaharat. Cea mai bună valoare este considerată cea de sub 120/80. Sub 130/80 este recomandată pacienților cu boli renale cronice, iar sub 140/90 este o valoare bună pentru majoritatea persoanelor.

 2. Proteinele din urină (testul de urină). Prezența proteinei albumina (albuminuria) în urină poate fi un semn precoce al bolilor renale. Atunci când proteinele (inclusiv albumina) sunt depistate în mod regulat în urină (proteinurie), este vorba de leziuni renale.

 3. Rata filtrării glomerulare (GFR). Aceasta indică cât de bine rinichii filtrează sângele. Cel mai bun indicator în acest caz este egal cu 90. Scorul 60-89 trebuie monitorizat, iar mai puțin de 60 timp de 3 luni indică la o boală renală.

De ce este important sa previi insuficienta renala?

Insuficienta renala este pierderea functiei rinichiului, organ vital in corpul uman. Odata ce rinichii isi pierd capacitatea de a regla echilibrul hidro-electric si acido-bazic al organismului, compusii toxici nu mai pot fi eliminati din organism, acestia adunandu-se in sange.

Care sunt simptomele insuficientei renale?

Insuficienta renala nu apare brusc, ci are o dezvoltare treptata, progresiva, care permite pacientului sa observe atent simptomele si sa ia decizia de a veni la un consult.

Simptomele insuficientei renale sau bolii cronice de rinichi sunt:

 • Urina inchisa la culoare

 • Urinari frecvente

 • Durere in timpul urinarii

 • Dureri de cap

 • Hipertensiune arteriala

 • Picioare si maini umflate

Pe masura ce boala evolueaza, apar si alte simptome, cum ar fi: greata si voma, dureri de piept, hemoragii severe, precum si dificultati in respiratie.

Diagnosticarea acestei afectiuni se face cu ajutorul analizelor de sange si urina, RMN, CT si/sau biopsie renala. 

Se vindeca insuficienta renala?

Nu, insuficienta renala nu se vindeca, dar simptomele pot fi ameliorate, iar boala poate fi tinuta sub control. Modificarea regimului alimentar, prin reducerea aportului de proteine, este un prim pas pe care il poate face un pacient pentru a reduce din simptomele caracteristice bolii renale cronice. 

Formele de tratament difera insa de la un caz la altul, in functie de cauza care a declansat aparitia afectiunii.

Poate fi recomandat si tratament medicamentos, iar daca acesta nu are niciun rezultat, atunci se ajunge in situatia in care pacientul necesita dializa sau transplant de rinichi.

Dacă suferiți de boli renale, aveți grijă să:

– Vă măsurați regulat tensiunea arterială

– Gestionați nivelul zahărului din sânge (glicemia)

– Reduceți consumul de sare

– Consumați o cantitate moderată de proteine

– Vă vaccinați anual împotriva gripei

Pentru a preveni apariția bolilor renale procedați în modul următor:

– Practicați sportul în mod regulat

– Controlați greutatea

– Abordați o alimentație sănătoasă, echilibrată

– Renunțați la fumat

– Reduceți consumul de alcool

– Hidratați-vă

– Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice fără prescripție medicală

– Monitorizați nivelul de colesterol

– Faceți un control medical anual

– Cunoașteți istoricul medical al familiei

Apa poate proteja rinichii,

dar nu poate vindeca boala cronică de rinichi