• 12 octombrie 2021
  • 62

10 Octombrie, Ziua Mondială a Sănătății Mintale „Îngrijirea sănătății mintale pentru toți: să o transformăm în realitate”

Campania Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an ne oferă posibilitatea să ne reunim și să acționăm împreună și să abordăm sănătatea mintală ca apoi să ne bucurăm de o stare fizică, psihică și socială bună.

 Pandemia COVID-19 a constituit o adevărată provocare pentru întreaga omenire și în mod special pentru specialiștii din domeniul medical și a  sănătătii mintale.  Oamenii s-au ciocnit cu o situație de criză. Impunerea măsurilor stricte, dar necesare, de prevenire a răspîndirii noului tip de coronavirus au constitut un factor major de stres, atît pentru adulți, cît și pentru copii si adolescenți.  Fiecare persoană reactionează diferit la stresul provocat de pandemie, acest lucru depinde mult de resursele emoționale pe care le avem, dar și de suportul social pe care îl primim de la familie, prieteni, de comunitatea în care trăim. Fluxul abundent de informații negative de la televizor si de pe rețelele de socializare nu făceau decît să crescă gradul de tensiune și amplificarea anxietății.  Pentru persoanele care aveau un fon anxios, pandemia  de coronavirus a costituit factorul triger în agravarea stării. Persoanele cu tulburări mintale sunt vulnerabile la factorii de stres ce pot agrava starea lor de sănătate.

   Pandemia COVID-19 a venit la pachet cu o serie de factori de stres.  Perturbarea rutinelor, pierderea locurilor de muncă, șomaj, sistarea unor activități, ce a condus la conflicte în familie, violență, dificultăți financiare. Izolarea socială ca măsură de protecție pe timp de pandemie este un factor de stres, deoarece mulți au raportat irațional această problemă, aveau toleranță scăzută la frustrare, gînduri de catastrofizare, manifestau frică, atacuri de panică, stări de furie. Riscul de infectare și de deces a declanșat ulterior probleme de sănătate mintală și probleme somatice. Vizitele la medic nu mai erau accesibile așa ca mai înainte, ceea ce a  cauzat neliniște și frustrare, furie, agravarea afecțiunilor somatice.

    Încă de la inceputul pandemiei, situația epidemiologică în Raionul Soroca era una critică, zilnic se înregistrau multe cazuri noi de infectări cu coronavirus de tip nou.  Incidența de infectare cu COVID-19 din orașul Soroca era una dincele mai mari comparativ cu alte regiuni, ceea ce a constituit un motiv de a plasa orașul în regim de carantină. Situația a devenit și mai tensionată din cauza că serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească a fost plasată în carantină (mulți angajați au fost diagnosticați cu infecție COVID-19).  Acest fapt a creat un discomfort intregii populatii.  Serviciul spitalicesc s-a pomenit în situație de criză. Pacienții cu tulburări mintale și de comportament s-au pomenit într-o situație dificilă, fiind practic izolați de serviciile centrului pe timpul carantinei, și aici s-a cerut adaptarea serviciilor la starea epidemiologică.

    În urma situației create,   a crescut numărul de adresări la specialiștii centrului comunitar de sanatate mintaăa din partea populatiei generale. Dacă să facem o analiză a adreăarilor, le-am putea diviza în două grupe: adresări în prima parte a pandemiei : cauzate de frica de a nu se îmbolnăvi, stări determinate de distanțarea socială, de criza financiară, tulburări de anxietate, dereglări de somn, stări psihotice.  Tot mai mulți oameni manifestau teama de a nu se îmbolnăvi si de a muri, teama de a pierde mijloacele de existență, de a nu mai putea lucra în timpul izolării și de a fi demis de la serviciu, teama de a fi exclus social sau plasat în carantină din cauza faptului că este asociat cu boala.  Trecînd către a doua parte a pandemiei, putem evidenția adresările la specialiștii CCSM care au constituit ca o consecință a bolii suportate, stări post COVID: tulburări de anxietate, atacuri de panică, dereglaăi de somn, tulburări depresive și dereglări cognitive. Orice problemă de sănătate fizică poate crea probleme majore de sănătate mintală. În acest context Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din municipiul Soroca este alături de fiecare în prevenire, îngrijire și tatamentul problemelor de sănătate mintale. S-a pus accent pe consilierea psihologică și psihoterapia pe timp de pandemie ce este de importanță majoră atît în situațiile de criză cît și pe termen lung axat pe:

  • Conștientizarea gîndurilor iraționale și raportare rațională referitor la pandemie, la infectarea cu noul virus, la  izolarea socială, schimbarea rutinei. Pentru a nu dezvolta răspunsuri psihologice nesănătoase precum furia, tristețe, frică, stări de panică, vinovăție;

  • Gestionarea corectă a factorilor de stres, anxietății, fricii, depresiei, furiei/agresivității prin diverse tehnici cognitive, tehnici comportamentale, tehnici de respirație, de relaxare;

  • Activarea comportamentală și adoptarea un stil de viață sănătos;

  • Adaptarea sănătoasă la situația pandemică.

Sănătatea mintală este un drept al omului, iar menținerea ei este esențială pentru calitatea vieții. Este datoria morală a fiecăruia dintre noi să intervenim și să ajutăm persoanele care trec prin anumite evenimente traumatizante, să știm să le consolăm și să comunicăm cu acestea!