• 11 mai 2021
  • 69

12 mai – Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Asistenții medicali iși pun amprenta pe viețile oamenilor din jurul lor în fiecare zi. Astăzi,însa, mai mult decât oricând, tuturor le dorim o sărbătoare care să-i pună în valoare.

Ziua internațională a Asistentului Medical se celebrează pe 12 mai, în fiecare an, de ziua de naștere a lui Florence Nightingale supranumită ”Femeia cu lampa”

Din când in când, vin momente în care sărbătorim si recunoastem meritele. Și tot din timp in timp apar, printre noi, personalități, care ramân în memoria omenirii și nu doar a pacienților cărora le alina suferința.

De Ziua Internațională a Asistentului Medical, vă propun să celebrăm profesioniști care au depășit bariera profesiei lor si au intrat in memoria umanitătii. Sunt personalități care au devenit modele de umanitate. Sunt asistente medicale care au ingrijit raniti de pe front sau in vremuri de pace si au luptat pentru depasirea prejudecatilor si barierelor. In momentul in care lui Florence Nightingale i s-a permis sa mearga pe front sa ingrijeasca soldatii, istoria profesiei a intrat pe un alt drum. Personalitate al carui nume a devenit sinonim cu profesia de asistent medical și un simbol al acesteia, Florence Nightingale este o britanica ce a trait intre 1820 si 1910 Aflată pe frontul razboiului din Crimeea, s-a implicat in schimbarea conditiilor de ingrijire a ranitilor , activitatea ei si a celor 38 de femei formate de ea fiind foarte apreciata de Guvernul Britanic si de medicii vremii.


Ellen Dougherty, din Noua Zeelanda, a fost prima asistenta medicala din lume care a fost inregistrata. A profesat in Noua Zeelanda, prima tara in care asistentele medicale au fost inscrise intr-o organizatie profesionala.
Ellen Dougherty a fost pregatita la Spitalul Wellington si a coordonat Spitalul Palmerston North.


O legenda mai moderna in asistenta medicala, Virginia A. Henderson (1897 – 1996) a primit titlul „Asistentul medical de excelenta al secolului 20.” Contributiile sale au avut impact asupra comunitatii profesionale nationale si internationale.

Model si inspiratie pentru asistentele medicale de pretutindeni, Virginia Henderson a influentat practica, educatia si cercetarea din domeniu la nivel mondial prin crearea unui model de ingrijire utilizat si in prezent.


Regina Maria (Maria de Edinburgh), nepoata reginei Victoria si a tarului Alexandru al II-lea, verisoara cu tarul Nicolae al II-lea, cu regele George al V-lea al Angliei si cu imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei, a fost o figura emblematica si in planul asistentei medicale.
Astfel, in timpul Primului Razboi Mondial, regina, aflata in exil la Iasi, se ocupa personal de ingrijirea ranitilor. A organizat si condus un important serviciu de asistenta medicala pentru soldati, a obtinut hrana, implicarea ei a ridicat moralul trupelor, motiv pentru care nu a ezitat sa mearga adesea pe front si a sprijinit populatia civila. Era supranumita ”Mama ranitilor”.


Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali va urez LA MULTI ANI!