• 14 septembrie 2022
 • 32

16-22 SEPTEMBRIE 2022 – SĂPTĂMÂNA EUROPEANA A MOBILITĂȚII

În perioada 16-22 septembrie, marcăm Săptămâna Europeană a Mobilității, celebrată în acest an cu tema „Conexiuni mai bune”. Ea reprezintă o campanie privind mobilitatea urbană și își propune să încurajeze autoritățile locale europene să aplice și să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor și invitarea cetățenilor să încerce și alte modalități de deplasare în afara automobilului. De asemenea, obiectivul principal al acțiunii este de promovare a formelor alternative de transport ecologic, precum mersul pe jos sau cu bicicleta și de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

Istoria Săptămânii Europene a Mobilității a început în anul 1998, când în Franța a fost proclamată o zi dedicată mobilității, sub deviza „În oraș fără mașină!”. De atunci, această inițiativă este reluată și celebrată anual, în fiecare lună de septembrie, unde orașele și metropolele sunt rugate să interzică, pentru o zi, circulația vehiculelor motorizate pe străzile lor. În acest fel, cetățenii au ocazia să vadă o fațetă diferită a orașelor în care trăiesc, fiind încurajați să utilizeze moduri de transport durabile și fiindu-le adresate campanii de sensibilizare cu privire la impactul asupra mediului al alegerilor pe care le fac în materie de mobilitate. Succesul acestei inițiative franceze a dus la lansarea în 2002 a Săptămânii Europene a Mobilității.

Comisia Europeană a stabilit două obiective ambițioase pentru mobilitatea urbană:

 • eliminarea treptată din orașe a autoturismelor care folosesc carburanți convenționali până în 2050
 • tranziția spre o logistică urbană cu emisii zero în marile centre urbane până în 2030

Pentru aceasta se va axa pe patru domenii prioritare:

 • inovare
 • digitalizare
 • decarbonizare
 • oameni

Impactul negativ al poluării aerului asupra sănătății este susținut de studiile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care estimează că anual în jur de 376.000 de decese premature în Uniunea Europeană sunt cauzate direct de poluarea aerului cu microparticule. Cu toate acestea, numărul deceselor legate de poluare a fost redus în jumătate în ultimii 30 de ani.

Mobilitatea este atât o necesitate socială cât şi una economică. Săptămâna Europeană a Mobilităţii ne ajută în continuare să privim mobilitatea în moduri noi şi să ne îndepărtăm de dominaţia automobilului personal către mijloace de transport mai sustenabile. Utilizarea unor mijloace de deplasare şi  transport nepoluante poate însemna oraşe mai bune şi aer mai bun – un mediu mai bun şi mai sănătos – şi co-beneficii în reducerea emisiilor nocive. Contextul urban oferă cea mai mare provocare pentru sustenabilitatea transportului în Europa. Oraşele noastre suferă în prezent cel mai mult din cauza blocajelor, calităţii slabe a aerului şi a poluării fonice. Creșterea traficului rutier determină:  poluarea aerului, poluare fonică, creșterea riscului de accidente rutiere. 

             Din fericire, mediul înconjurător urban oferă, de asemenea, multe alternative în ceea ce priveşte mobilitatea. Săptămâna Europeană a Mobilității pune în evidență mersul pe jos și mersul pe bicicletă și beneficiile pe care le pot avea pentru sănătate, mediu și economie. Variantele transportului public sunt disponibile unui număr mare de persoane, există şi opţiunea mersului pe jos şi a mersului cu bicicleta. Numărul tot mai mare de oameni care folosesc bicicleta ca mijloc de transport în unele oraşe din lume a determinat autorităţile locale de-a lungul timpului să adapteze infrastructura şi să găsească soluţii pentru siguranţa bicicliştilor. Pe distanţe nu foarte mari, mersul pe jos este sănătos. Dacă folosesc transportul public căştigă de două ori - o dată, pentru că fac economie la bani şi la carburanţi şi a doua oară, pentru că produc mai puţină poluare decât dacă ar fi la volanul propriei maşini.

 

Modurile de transport active, cum ar fi mersul pe jos și ciclismul, sunt lipsite de emisii și ajută la menținerea inimii și corpurilor noastre sănătoase.

 • În fiecare an, un automobil emite substanţe nocive pentru mediul înconjurător echivalente cu de trei ori greutatea sa, în timp ce bicicleta nu poluează deloc. 
 • De regulă, cei aflați în mașini se confruntă cu niveluri ale poluării de două ori mai mari decât pietonii sau bicicliștii. Diferența este dată de faptul că un mediu închis (cum este habitaclul unei mașini) este predispus la concentrații mai mari de poluanți în aer decât un mediu în aer liber.
 • O persoană care merge pe bicicletă 6 ore/săptămână îşi diminuează riscul decesului prin boli cardio-vasculare de 4 ori comparativ cu riscul de deces pe care l-ar avea prin accidente rutiere.
 • În medie, bicicliștii trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu folosesc bicicleta și își iau cu 15 % mai puține zile de concediu atunci când se îmbolnăvesc.
 • Un studiu de amploare efectuat în Norvegia a monitorizat un grup de bărbați în vârstă de 70-80 de ani și a constatat că 30 de minute de exercițiu fizic zilnic, cum ar fi mersul cu bicicleta, au făcut ca respectivii bărbați să trăiască cu până la cinci ani mai mult decât bărbații care nu au desfășurat nici o activitate fizică.
 • O persoană, dacă patru zile pe săptămână face naveta cu bicicleta și pedalează 8 km pentru a ajunge la serviciu, evită 3 220 km de condus cu mașina anual sau echivalentul a 380 litri de carburant și a 750 kg de emisii de CO2.
 • În plus, mersul cu bicicleta este adesea cel mai rapid mod de deplasare în zonele urbane – mai ales la orele de vârf, astfel că bicicliștii petrec mai puțin timp în trafic și, în consecință, sunt mai puțin afectați de poluare.
 • Mai mult, o distanţă de 500 de metri se parcurge foarte uşor pe jos, în doar opt minute. 
 • 25 de minute de mers sprinten în fiecare zi ne poate prelungi viața cu până la șapte ani.
 • Experții sunt de acord că ar trebui să facem cel puțin 6 000 de pași în fiecare zi pentru a ne îmbunătăți sănătatea și 10 000 de pași pentru a mai pierde din greutate. Pare mult, însă dacă mergem pe jos la serviciu, și rămânem activi pe durata întregii zile, putem ajunge repede să îi facem.

Campania europeană de promovare a mobilității urbane durabile reprezintă o oportunitate perfectă de a explica provocările cu care se confruntă orașele în efortul lor de a opera o schimbare la nivel comportamental și de a avansa pe calea elaborării unei strategii mai durabile în materie de transport.