
18 – 24 noiembrie Săptămîna Mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene.
Prevenim rezistența antimicrobiană împreună
Rezistența antimicrobiană (RAM) este abilitatea unui microorganism cum ar fi bacteriile, virusurile și unii paraziți de a stopa un agent antimicrobian (cum ar fi antibiotice, antivirale și medicamente antimalarice) să influențeze acest microorganism. Drept rezultat, tratamentele devin ineficiente, iar infecțiile devin din ce în ce mai dificil sau imposibil de tratat. Potrivit studiilor, în 2019, RAM a provocat aproximativ 1,27 milioane de decese, deaceea este necesară lupta continuă comună împotriva rezistenței la antimicrobiene.
Antimicrobienele sunt produse medicamentoase care omoară sau stopează creșterea și dezvoltarea microorganismelor și sunt clasificate în următoarele tipuri:
1) antibacteriene (numite antibiotice, active împotriva infecțiilor bacteriene)
2) antimicobacteriene (care sunt antibacteriene active în special împotriva tuberculozei și a altor infecții cauzate de micobacterii)
3) antivirale (active împotriva infecțiilor virale)
4) antifungice (active împotriva infecțiilor micotice)
5) antiparazitare (active împotriva malariei și a altor infecții datorate paraziților)
Rezistența antimicrobiană este capacitatea unui microorganism de a rezista acțiunii unui agent antimicrobian. Se deosebesc două tipuri de rezistență:
1) naturală, datorată caracteristicilor specifice a diferitor microorganisme
2) dobîndită, care reprezintă consecința utilizării incorecte a preparatelor antimicrobiene, devenită una din problemele stringente de sănătate publică la nivel global.
Microorganismele rezistente la antimicrobiene sunt responsabile adesea de infecțiile asociate asistenței medicale și de infecții la pacienții în afara spitalelor.
Rezistența antimicrobiană, adică rezistența la unul sau mai multe antimicrobiene utilizate în tratament sau profilaxie, nu este o afecțiune, ci o caracteristică posibilă a fiecăruia dintre microorganismele responsabile de infecții. Orice interacțiune a unui microorganism cu o substanță antimicrobiană rezultă în moartea celulei microbiene sau adaptarea acesteia la agentul în cauză. În așa mod are loc pierderea eficienței agentului antimicrobian, el devenind inutil pentru utilizarea în scop terapeutic sau preventiv. Rezistența la mai multe medicamente reprezintă rezistența unui microorganism la mai multe medicamente antimicrobiene, astfel crescînd probabilitatea unui eșec terapeutic.
Doi factori majori determină rezistența la antimicrobiene:
1) utilizarea antibioticelor, care exercită o presiune ecologică asupra microorganismelor și contribuie la apariția și selecția microorganismelor rezistente la antimicrobiene în populații
2) răspîndirea și transmiterea încrucișată a microorganismelor rezistente la antimicrobiene între oameni, între animale și între oameni și animale și mediu
Utilizarea inadecvată a antibioticelor rezultă din acțiuni, precum:
- prescrierea inutilă a antibioticelor
- administrarea prelungită a antibioticelor
- spectrul prea îngust sau prea larg al terapiei cu antibiotice
- doza administrată de antibiotic necorespunzătoare, prea mică sau prea mare în comparație cu cea indicată pentru pacient
- durata tratamentului cu antibiotic prea lungă (luni) sau prea scurtă (1-2 zile)
- neajustarea tratamentului cu antibiotic cu rezultatele antibiogramei
- neindicarea antibiogramei și indicarea tratamentului empiric cu antimicrobiene
Prin urmare, cele două căi principale de administrare, control și prevenire a rezistenței antimicrobiene sunt:
1) utilizarea prudentă a antibioticelor (doar la necesitate și argumentat, în doză corectă, la intervale de dozare corecte și pentru o durată corectă)
2) precauțiile privind controlul transmiterii încrucișate a microorganismelor rezistente la antimicrobiene (controlul infecției), inclusiv igiena mîinilor, depistarea, izolarea, etc.
Pentru a preveni formarea rezistenței microorganismelor la antimicrobiene este necesar să:
- utilizăm antibioticele numai la prescrierea medicului
- nu solicitați antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele
- urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele
- nu utilizați antibioticele rămase în urma unui alt tratament
- preveniți infecțiile prin spălarea frecventă a mâinilor, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp
Facem apel către populație să utilizeze antimicrobienele cu prudență sporită.