• 20 ianuarie 2021
  • 58

21-27 ianuarie 2021 este saptamîna europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Săptămîna europeană de prevenire  cancerului de col uterin a fost lansată iîn 2007 și are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor caancerului de col uterin și de a atrage atenția mijloacelor de prevenire.

La nivel european mortalitatea prin cancer de col uterin a scăzut cu 30% prin programe de prevenire. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin organizarea de programe care să asigure screening pentru cancerul de uterin pentru femeile adulte și vaccinare împotriva Virusului Papiloma Uman la adolescente.

Cancerul de col uterin necesită mulți ani pentru a se dezvolta și trece printr-o serie de stadii precanceroase înainte de a deveni cancer invaziv. Programele eficiente de screening pot preveni pînă la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom și de aceea,acestea pot fi depistate doar prin sceening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programe de screening cu regularitate,chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Există teste care pot fi utilizare pentru depistarea precoce:

1.Testul Papanicolau identifică celulele precanceroase care se pot transforma în cancer de col uterin.Dacă testul este normal femeile vor fi invitate să revină pentru screening peste 3 ani.

2.Vaccinarea anti HPV.

Cancerul de col uterin nu se dezvoltă în absența uneia infecții persistente cu un tip HPV cu risc scazut. Prin urmare vaccinările care previn aceste infecții vor preveni de asemenea,cancerul de col uterin. Vaccinările sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor persistente cu hpv, dacă sunt administrate adolescentelor și femeilor tinere.