• 6 septembrie 2024
  • 45

9 septembrie 2024 – Ziua Internațională de conștientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF)

Sarcina fără alcool

Alcoolul este o substanță toxică ce este tranferată foarte repede, prin intermediul circulației sangvine, din sangele matern spre cel al embrionului. Efectele consumului de alcool sunt grave pe toată perioada sarcinii, dar în deosebi în primul trimestru de sarcină și duc spre o gamă largă de tulburări, majoritatea avînd drept substrat acţiunea toxică direct pe structurile tisulare, mai ales la nivel hepatic şi cerebral.

            O complicaţie frecvent întîlnită este sindromul alcoolic fetal (Fetal Alcohol Syndrome; FAS), apărut la nou-născuţii din mame care au consumat constant alcool în perioada sarcinii. Placenta care hrăneşte fătul nu joacă, în cazul alcoolului, rolul de filtru. Alcoolul îngerat trece în sîngele viitoarei mame în 45 de minute sau 90 de minute dacă este absorbit în timpul unei mese. Moleculele de alcool fiind mici, trec foarte uşor bariera placentei. În cîteva ore concentraţia alcoolului în sîngele fătului şi în lichidul amniotic este sensibil apropiată de cea a mamei. Deşi concentraţia alcoolului la făt este mai mică decît în corpul matern, toxicitatea lui pentru embrion şi făt este mult mai mare. De asemenea  eliminarea alcoolului din făt este cu mult mai lentă decît la adult.

            Majoritatea bebelușilor suferind de FAS au o greutate si o dimensiune mica la naștere. De obicei au capul mic – microcefal. Mulți dintre ei au caracteristici faciale tipice: frunte bombată, ochii afundați în orbite, nasul scurt si «cîrn», buza de sus uscată si roșie, bărbia înăuntru, gura incomplet dezvoltată, deschidere în bolta palatină și/sau urechi deformate. Mai pot prezenta anomalii ale articulațiilor, curbură a coloanei vertebrale, probleme cu inima și defecte genitale.

Una din cele mai exprimate laturi ale FAS-ului este retardul mintal – IQ-ul mediu fiind 65, care uneori devine mai bine exprimat cînd copiii vor merge la școala și se va manifesta prin probleme ca dificultati de învățare, memorare, lipsa de concentrare, impulsivitate. Stari de confuzie vor fi frecvente. Au tendința de a fi leneși, indolenți, greu de disciplinat și indărătnici cu profesorii si parintii.

Mulți vor avea probleme de acomodare, dificultații în luarea deciziilor și imposibilitatea de a invăța din propria experiență.

In funcție de obiceiul mamei de a folosi alcool, bebelușii afectați pot prezenta simptomele FAS chiar in primele 24 de ore de la naștere sub forma de: tremurături și/sau convulsii, iritabilitate, spasme la nivelul intregului corp, o frecventă mare a respiratiilor, distensie abdominală. Alcoolismul afectează nu doar dezvoltarea fizică și neuropsihică, dar și sfera psihosocială. Consecințele le suportă direct familia și indirect – societatea. Dizabilitățile fizice sau psihice ale non-născutului vor necesita intervenție timpurie și, adesea, sprijin din partea serviciilor de asistență medicală și socială pe tot parcursul vieții.  Abuzul de substanțe, problemele de sănătate mintală, contactul frecvent cu sistemul juridic, fie ca victime, fie ca infractori și incapacitatea de a trăi independent și de a obține, sau a menține un loc de muncă, toate pot avea impact economic, social și cultural substanțial asupra oricărei comunități. Tratamentul şi îngrijirea copiilor cu tulburări din spectrul alcoolismului fetal sunt destul de dificile şi necesită răbdare. Intervențiile cît mai precoce, cum ar fi: terapii ocupaționale, educaționale, comportamentale, logopedie, sporesc șansele copiilor de a avea o viață integră socială.

             Nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să nu afecteze negativ sarcina și dezvoltarea fătului, de aceea îndemnăm cu fermitate evitarea consumului de alcool, dacă vă gîndiți să rămîneți însărcinată sau dacă deja sunteți însărcinată, pentru a proteja viitorul copil.