• 10 septembrie 2020
  • 56

A treia Săptămână globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile în perioada 7-13 septembrie 2020 cu tema “Responsabilitatea”.

Bolile netransmisibile (BNT) cauza principală a morbidității, dizabilității și mortalității. BNT, precum bolile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate în principal de cinci factori de risc modificabili - consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului.

In contextul celor expuse, provocările demografice și inegalitățile în materie de sănătate, asociate cu acţiunea multiplă a factorilor de risc biologici, de mediu, comportamentali compromit starea de sănătate a populației la toate etapele vieții și contribuie în mare măsură la dezvoltarea bolilor netransmisibile - principala cauză de deces în lume.

Republica Moldova se clasifică printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității generale în regiunea europeană, determinată în special de BNT. Pe parcursul a mai multor ani, în structura mortalităţii pe cauze de deces în țară, rămân predominante bolile aparatului circulator, urmate de tumori, bolile aparatului digestiv, traumele şi intoxicaţiile și bolile aparatului respirator.

Tema campaniei pentru 2020 este: “Responsabilitatea”, o forță crucială pentru buna guvernare, schimbarea politică și programatică.

Responsabilitatea implică monitorizarea angajamentelor și modul în care guvernele folosesc resursele, urmărirea politicilor și acțiunilor din sectorul public și privat pentru a identifica ce funcționează și de ce și unde este nevoie de acțiuni sporite pentru ca acestea să îndeplinească nevoile și drepturile de sănătate ale tuturor oamenilor.

Cu toții putem contribui la asigurarea faptului că angajamentele se traduc în ținte îndeplinite, pentru a readuce înapoi atenția asupra epidemiei BNT. Societatea civilă, mediul academic și sectorul privat, toate au un rol important. Acțiuni de responsabilizare mai mari în sectoare pot ajuta la eliminarea decalajului evident de responsabilitate pentru progresele înregistrate în BNT.

Începând cu 2020, Săptămâna globală de acțiune în materie de BNT atrage energie, inspirație, și adăugă o doză suplimentară de optimism orientat către acțiune.

       Se estimează că BNT vor crește cu 17% până în 2025 - deci timpul de a acționa este acum! Acțiunile pot fi mari sau mici - puterea Săptămânii globale pentru acțiune crește prin colaborarea între țări și sectoare spre un obiectiv comun: reducerea mortalității și bolilor prevenibile și îmbunătățirea sănătății și echității în întreaga lume.

Cine este în pericol de a suferi de BNT?

Persoanele din toate grupele de vârstă, regiuni și țări sunt afectate de BNT. Aceste afecțiuni sunt adesea asociate cu persoanele mai în vârstă, dar dovezile arată că 15 milioane din toate decesele cauzate de cancer au loc între vârsta de 30 și 69 de ani. Copiii, adulții și persoanele în vârstă sunt cu toții vulnerabili la factorii de risc care contribuie la apariția BNT, fie din cauza alimentației nesănătoase, inactivității fizice, expunerii la fumul de tutun sau a consumului nociv de alcool.