• 24 noiembrie 2021
  • 7

Bacterii foarte rezistente: cum combatem rezistența la antibiotice

În fiecare an, 25.000 de persoane mor în UE din cauza infecțiilor cauzate de bacterii foarte rezistente. Aflați cum intenționează deputații să combată rezistența în creștere la antibiotice.

Combaterea infecțiilor rezistente la antibiotice 

Aproximativ 700.000 de persoane mor în fiecare an din cauza rezistenței la antibiotice și se estimează că până în 2050 această rezistență ar putea provoca mai multe decese decât cancerul. Nu numai bacteriile pot fi rezistente la medicamentele utilizate pentru combaterea infecțiilor, ci și alți microbi, cum ar fi paraziții, virușii și ciupercile.

 Care este cauza rezistenței la antibiotice?

 Rezistența la antibiotice are loc în mod natural în timp, dar este accelerată de utilizarea incorectă și excesivă a antibioticelor în medicina umană și în tratamentul animalelor, transferul de bacterii rezistente de la animale la oameni prin contact direct sau prin intermediul lanțului alimentar, eliberarea de substanțe antimicrobiene în mediu, eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor neutilizate în apele subterane și lipsa de dezvoltare a noilor antibiotice.

 Din 1999, UE a investit peste 1,3 miliarde de euro în cercetare în acest domeniu, dar, în condițiile în care rezistența la antibiotice continuă să crească, deputații europeni solicită intensificarea eforturilor.

Ce sunt substanțele antimicrobiene?

  • substanțele antimicrobiene sunt substanțe active de natură sintetică sau naturală care ucid sau inhibă creșterea microorganismelor
  • acestea includ antibioticele, antiviralele, substante antifungice și antiprotozoale.

Ce propun eurodeputații?

 Eurodeputata S&D din Austria Karin Kadenbach a scris un raport din proprie inițiativă privind noul Plan european de acțiune împotriva rezistenței antimicrobiene. Acesta a fost aprobat în plen pe 13 septembrie.

 Raportul subliniază faptul că mediul, sănătatea oamenilor și a animalelor sunt interconectate și că bolile pot fi transmise între diferite specii. De asemenea, subliniază importanța utilizării corecte și prudente a medicamentelor antimicrobiene, solicită abordarea vânzărilor ilegale, precum și restricțiile privind vânzarea de antibiotice de către profesioniștii din domeniul sănătății.

 Deoarece dezvoltarea antibioticelor a încetinit în ultimii 20 de ani, investițiile în substanțe noi ar trebui stimulate. Testele rapide care pot determina dacă o infecție este virală sau bacteriană ar trebui să fie mai ieftine. În plus, ar trebui promovată o bună igienă și ar trebui crescut gradul de conștientizare cu privire la riscul auto-medicației. Potrivit unui sondaj din 2016, 44% dintre europeni nu știu că antibioticele sunt ineficiente împotriva unei răceli sau gripe.

 Produse medicamentoase veterinary

Există, de asemenea, noi reguli ale UE de reducere a utilizării antibioticelor în agricultură.

 Conform noilor norme, utilizarea colectivă și preventivă a antibioticelor în creșterea animalelor va fi limitată, iar importul de produse alimentare va trebui să fie în conformitate cu standardele europene privind utilizarea antibioticelor.