• 23 ianuarie 2023
  • 24

Beneficiile alăptării la sîn

Alăptarea este metoda optimă de hrănire a nou-nascutului, fiind cea mai naturală, economică si sigura cale de a asigura bebelușului nutrienții necesari dezvoltării fizice, dar si psiho-emotionale, prin legatura specială care se creează între mamă si sugar.

Laptele matern oferit exclusiv si la cerere copilului, nu doar că are proprietați nutritive care asigură necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide si lichide, dar este asimilabil și ușor digerabil. In plus, puține mămici știu că încă din primele momente după naștere, sînii lor secreta colostru, supranumit si aurul lichid. Astfel, prin punerea la sîn bebelușul va consuma colostru care îi va satisface toate nevoile, protejandu-l de virusuri, bacterii sau alergii, fiind bogat în carbohidrați, imunoglobuline si polipeptide, în combinații personalizate si concentrații maxime.  Acest colostru va pune cele mai solide baze pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului.

In plus, alăptarea este cea care furnizează copilului sentimentul de protecție, intimitate, iubire si siguranță, sentimente absolut esețiale in dezvoltarea emoțională normală a bebelușului. De altfel, nutriția ca și toate celelalte alegeri pe care le facem in primele 1000 de zile, de la concepție și pînă la vîrsta de 2 ani iși pun amprenta asupra viitorului adult, iar gravidele și mamele pot influența activ procese esențiale în dezvoltarea copiilor lor.

Avantajele alăptării pentru mamă

  • Suptul favorizează eliberarea oxitocinei care contribuie la stimularea involuţiei uterine după naştere.
  • Există o legatură demonstrată de multe studii între alăptare şi descreşterea riscului de cancer ovarian şi de sân. Riscul scade cu cât perioada de alăptare pe parcursul vieţii este mai lungă.
  • S-a demonstrat că, în ciuda faptului că în timpul sarcinii şi alăptării, densitatea osoasă scade, prin mobilizarea calciului, densitatea minerală revine şi chiar depăşeşte valoarea iniţială după înţărcare.
  • Femeile care alăptează revin la greutatea dinaintea sarcinii mai repede decât cele care nu alăptează şi au un risc de obezitate mai mic ulterior în viaţă.
  • În cazul femeilor cu diabet tip I studiile au arătat că în timpul alăptării prin conversia continuă a glucozei în galactoză şi lactoză, cantitatea de insulină necesară poate să fie scăzută cu 27%.
  • În primele 6 luni de viaţă a copilului dacă menstruaţia nu s-a reinstalat şi copilul este alăptat exclusiv (cu un interval maxim de 6 ore între două mese în fiecare ciclu de 24 de ore), alăptarea poate să prezinte o protecţie contraceptivă de 98%.
  • Alăptarea crează o legatură strânsă între mamă şi copil şi ajută mama să dezvolte un instinct matern puternic.

Avantajele alăptării pentru copil

  • Laptele matern este alimentaţia cea mai potrivită pentru dezvoltarea optimă a copilului.
  • Conţine substanţe care facilitează funcţionarea sistemului digestiv, renal, nervos şi cardiovascular.
  • Laptele matern este mereu la temperatura optimă, steril şi nu necesită nici o resursă financiară pentru familie.
  • Pune bazele sistemului imunitar prin hrănirea microbiomului copilului.
  • Protejează copilul de infecţii (bacterii, viruşi şi fungi) prin imunoglobulinele şi enzimele pe care le conţine.
  • Reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi II şi riscul obezităţii şi al hiperocolesterolemiei.
  • Reduce riscul alergic şi al astmului bronşic.
  • Reduce riscul sindromului de moarte subită a bebeluşului.
  • Favorizează dezvoltarea muşchilor feţei şi a dentiţiei.
  • La prematuri reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei.
  • Beneficiile psiho-emoţionale şi cognitive la copiii alăptaţi au fost demonstrate prin multe studii. Ataşamentul sigur de care beneficiază copiii alăptaţi creşte gradul de siguranţă, maturitate şi asertivitate. În ceea ce priveşte dezvoltarea cognitivă, la testele de inteligenţă s-au constatat scoruri semnificativ mai bune la copiii care au fost alăptaţi.