• 11 noiembrie 2021
  • 22

Intoxicația cu plumb provoacă boli cronice grave, infertilitate și invaliditate

Plumbul exercită diverse acțiuni toxice și afectează aproape toate sistemele corpului. Intoxicația apare ca urmare a ingestiei regulate de cantități mici de plumb în praf sau fulgi de vopsea contaminate cu plumb o perioadă îndelungată.

Simptomele intoxicației cu plumb sunt destul de nespecifice și nu sunt recunoscute inițial ca fiind datorate expunerii la plumb:  cefalee, insomnie, dureri abdominale sau disconfort și anorexie cu scădere în greutate și constipație. Colicile de plumb (crampe abdominale intense, dureroase, intermitente) pot fi confundate cu alte afecțiuni, de exemplu apendicita. Anemia poate de asemenea să apară, pe măsură ce otrăvirea devine mai severă, poate apărea encefalopatia cu plumb care pune viața în pericol, cu comă și convulsii.

Intoxicația cu plumb la copii

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la toxicitatea plumbului, deoarece creierul și sistemul nervos sunt încă în curs de dezvoltare și plumbul interferează cu acest proces. Chiar și nivelurile scăzute ale expunerii la plumb indicate de concentrațiile de plumb din sânge sub 5 μg / dL afectează nivelul de inteligență, diminuează  atenția sau favorizează comportamentul antisocial.

Efectele neurologice și comportamentale ale plumbului pot fi ireversibile. Studiile arată că expunerea la plumb în copilărie este asociată cu funcții cognitive mai scăzute la vârsta adultă. Potrivit unei cercetări din Noua Zeelandă, adulții cu o concentrație de plumb în sânge peste 10 μg / dL, la vârsta de 11 ani, au avut un coeficient intelectual cu 2,73 puncte mai mic decât colegii lor cu concentrații mai mici de plumb în sânge.

Impactul plumbului asupra inimii și rinichilor

Alte studii relevă că și nivelurile scăzute ale expunerii la plumb sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare la adulți, inclusiv hipertensiune și boli coronariene. În SUA, au fost atribuite expunerii la plumb 256 000 de decese din cauza bolilor cardiovasculare și 185 000 de decese din cauza bolilor cardiace ischemice, în fiecare an.  De asemenea, expunerea la plumb crește riscul afectării funcției renale și a bolilor renale cronice la adulți.

Intoxicația cu plumb crește riscul infertilității

Sistemul de reproducere este, de asemenea, afectat de expunerea la plumb și s-au raportat calitatea și cantitatea redusă a spermei și riscul crescut de infertilitate. Totodată, expunerea maternă la plumb, chiar și la niveluri scăzute, este asociată cu creșterea fetală redusă, greutate mai mică la naștere, naștere prematură și avort spontan.

Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății a estimat că, în 2017, din cauza intoxicației cu plumb, 1,06 milioane de oameni au murit la nivel mondial. În același timp,   expunerea la plumb a reprezentat 63,2% din povara globală a dizabilității intelectuale idiopatice de dezvoltare, 10,3% din povara globală a bolilor de inimă hipertensive, 5,6% din povara globală a bolilor de inimă ischemice, 6,2% din sarcina accidentului vascular cerebral și 3,6% a bolilor renale cronice.

În perioada 24-30 octombrie, marcăm Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb.