• 30 noiembrie 2021
  • 228

Programele eficiente de prevenire, tratament si ingrijiri HIV sunt atacate

In ultimii 25 de ani, programele HIV si-au demonstrat eficienta bazandu-se pe implicarea voluntara, informata si deschisa a celor care lucreaza in servicii de sanatate. Aceste servicii ar trebui sa informeze si sa educe oamenii despre HIV, sa ii sustina in adoptarea comportamentelor sanatoase si sa ofere o varietate de programe de prevenire si ingrijiri care sa fie eficiente si care recunosc realitatile vietii celor carora li se adreseaza si le permit sa aleaga ce este cel mai eficient. Totusi, tendintele recente impotriva abordarilor coercitive si “o masura e buna pentru toata lumea” inlocuiesc serviciile HIV si SIDA care si-au demonstrat eficienta.

* Multe tari care au luptat mult pentru a stabili accesul la servicii comprehensive de prevenire a transmiterii HIV, presate de donatori internationali, conservatori religiosi si alte forte ideologice au determinat restrictionarea informatiilor care se centreaza pe sexul sigur si folosirea prezervativului. Astfel, tinerilor le este respins dreptul la informatii obiective despre transmiterea HIV , informatii ce le pot salva viata; femeilor tinere le este respins accesul la informatii si servicii de sanatatea reproducerii; barbatilor si femeilor le este respins accesul la prezervative si informatii HIV complete.

*In multe tari, guvernele sunt resorturi care pun in functiune metode coercitive de prevenire HIV cum sunt criminalizarea transmiterii “neglijente” a HIV si testarea HIV in masa fara consimtamant informat. Aceste politici au potentialul sa promoveze stigma impotrica persoanelor infectate cu HIV si sa impiedice oamenii sa se adreseze serviciior de care au nevoie.

*In ciuda riscurilor atat pentru persoanele implicate in prostitutie cat si pentru clienti acestora, in multe tari cadrele de politie confisca prezervativele de la persoanele care se prostitueaza si le folosesc ca dovezi impotriva prostitutiei ilegale.

*Recent, multor organizatii care lucreaza cu persoanele implicate in sexul comercial le-au fost respinse cererile de finantare daca nu au adoptat o politica clara care sa se “opuna” prostitutiei – o cerinta ce restrictioneaza libertatea de expresie si submineaza eforturile de a lucra adecvat, non-discriminativ cu persoanele care fac sex comercial pentru a preveni HIV si pentru a oferi servicii de tratament si ingrijiri acestor persoane.

*Presiunea asupra Natiunilor Unite si a multor guverne a scazut suportul oficial pentru programele de schimb de seringi, una dintre cele mai eficiente metode de prevenire HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile. Programele de schimb de ace si seringi si tratamentul substitutiv cu metadona raman restrictionate prin lege sau de politicile multor state, in ciuda multiplelor dovezi ale eficientei acestora. Chair si acolo unde aceste programe sunt legale, persoanele care consuma droguri se pot teme sa le acceseze pentru ca risca sa fie arestate pentru posesia de instrumente de folosire si/sau de detinere a unor substante controlate.

*Accesul la medicatia impotriva dureri, pe baza de opioide, ramane greu de accesat pentru majoritatea persoanelor care au nevoie de ele, in toata lumea. In ciuda anumitor progrese, tarile cel mai afectate de HIV si SIDA inca esueaza sa obtina un echilibru intre consumul ilegal de morfina si morfina utilizata in tratamentele medicale. Restrictiile in importarea si prescrierea morfinei persista, marea majoritate datorita temerilor exagerate vis-à-vis de dependenta de morfina si a esecurilor guvernelor de a educa medicii si personalul medical in general despre importanta morfinei ca si tratament paleativ pentru SIDA si pentru alte boli cu faze termina