• 10 iunie 2021
  • 24

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

Să facem front comun împotriva agresării copiilor!

În fiecare an, în 4 iunie este celebrată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Această zi atenţionează asupra acţiunilor concertate pe care statele lumii şi fiecare cetăţean în parte trebuie să le întreprindă pentru a stopa violenţele şi agresiunile comise împotriva copiilor.

În cadrul sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, „şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au stabilit Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii pentru fiecare an la 4 iunie, adoptând Rezoluţia ES-7/8).

În ultimii ani, numărul încălcărilor legilor comise împotriva copiilor a crescut, în multe zone de conflict. În astfel de condiţii sunt necesare eforturi susţinute pentru a-i proteja pe cei 250 de milioane de copii care trăiesc în ţări şi regiuni afectate de diverse conflicte, pentru a promova dreptul internaţional umanitar şi drepturile omului şi pentru a asigura răspunderea celor vinovaţi de încălcarea drepturilor copiilor.

Din nefericire, ţara noastră nu face excepţie în ceea ce priveşte abuzurile şi agresiunile comise împotriva copiilor, iar în multe cazuri chiar părinţii s-au dovedit a fi agresorii! În peste 70% din cazurile înregistrate, victimele abuzurilor au fost copiii, iar cele mai multe cazuri semnalate au fost legate de molestarea fizică şi abuzul emoţional. Conform unor informaţii publice, aproximativ 1.000 de copii din România sunt lunar victimele diferitelor forme de abuzuri în doar nouă luni! Este un fenomen îngrijorător pentru părinţi, cadre didactice şi deopotrivă pentru autorităţi, pentru responsabilii statului de acest domeniu extrem de complex şi delicat.

Consider că este firesc ca statul să acţioneze în sensul protejării copiilor care încă trăiesc în ţară şi să-i ferească de abuzurile de orice fel. Oricât de preocupaţi sunt părinţii de a-şi feri copiii de rău, indiscutabil are şi statul o responsabilitate uriaşă în această direcţie.
România are ca obiectiv să pună capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor, iar încetarea abuzului, neglijării şi exploatării copiilor constituie parte integrată a actualelor preocupări guvernamentale.