• 13 noiembrie 2023
  • 342

Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie

Diabetul zaharat la copil

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce presupune creșterea glicemiei sau a glucozei din sînge la un nivel ce poate afecta întregul organism. De cele mai multe ori diagnosticul de diabet zaharat se pune în urma unor analize de rutină, unde se observă o glicemie crescută. Diabetul zaharat reprezintă la ora actuală o problemă mondială de proporții uriașe. Din păcate, stilul de viață dezechilibrat, preferința pentru activitățile sedentare, alimentații dezechilibrate și nu numai, au dus la creșterea numărului mondial al persoanelor ce suferă de diabet zaharat, chiar și în rîndul copiilor.

Diabetul zaharat la copii este o boală cronică care apare atunci cînd pancreasul nu produce suficientă insulină sau cînd organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Insulina este un hormon esențial pentru a ajuta glucoza să intre în celulele corpului pentru a fi folosită ca sursă de energie. In absența insulinei, nivelul de glucoză din sînge crește, ceea ce poate duce la complicații grave, cum ar fi afecțiuni ale ochilor, rinichilor și nervilor.

Tipuri de diabet zaharat:

Tipul I sau insulino-dependent

Apare la copii și tineri cu o greutate normală și își are originea în distrugerea celulelor B pancreatice, datorită anticorpilor produși de organism. Pacientul nu mai produce insulină sau o produce în cantități insuficiente. Boala se manifestă cu niveluri ridicate de glucoză în sînge, și de obicei, este necesar să se interneze pacientul, deoarece este o situație de risc metabolic. Acest tip de diabet cauzează producția inadecvată de insulină de către pancreas. Cînd se întamplă acest lucru, organismul nu metabolizează zahărul în mod corespunzător, determinînd-o să se acumuleze în sînge.

Primele simptome pot fi creșterea frecvenței urinare – poliurie, sete - polidipsie, oboseală și scădere în greutate, foame excesivă, vedere încețoșată, infecții frecvente cum ar fi infecțiile tractului urinar, infecțiile fungice,
răni care se vindecă greu. In unele cazuri, copiii nu au simptome de diabet, iar afecțiunea este descoperită prin teste de sînge sau urină din alte motive.

Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai frecvent întalnit la copiii cu vîrsta sub 10 ani și este cauzat de o reacție autoimună care distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. Acest tip de diabet necesită administrarea zilnică de insulină și monitorizarea regulată a nivelului de glucoză din sînge.

Tipul II de DZ de obicei, apare la adulti, deși a crescut semnificativ la copiii supraponderali și tineri.

În diabetul de tip 2, valorile limită apar în controale și, de obicei, sunt necesare teste suplimentare pentru a-l diagnostica. De obicei, este tratat în ambulatoriu. Prevalența acestui tip de diabet a crescut din cauza obezității infantile. Primele simptome sunt similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar apar mult mai treptat. Alte simptome, cum ar fi zone întunecate ale pielii, pot fi vazute în special lîngă gît sau axile.

Diabetul zaharat de tip 2 este mai puțin frecvent la copii și este adesea asociat cu obezitatea și inactivitatea fizică. În acest caz, pancreasul produce insulină, dar celulele corpului nu pot utiliza eficient insulina. Inițial, diabetul zaharat de tip 2 poate fi tratat cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată. În unele cazuri, poate fi necesară administrarea de medicamente orale sau insulină.

Ca criterii de diagnostic sunt:

  1. simpomatologia bolii
  2. glicemia în plasmă a jeun (8 ore de foame) ≥ 7,0 mmol/l cu simptome prezente sau repetat în lipsa simptomelor
  3. glicemia ≥ 11,1 mmol/l ocazional sau peste 2 ore după TOTG
  4. HbA1c > 6,5%

Criterii diagnostice (ISPAD 2014):

  1. Alterarea toleranţei la glucoză:

- a jeun < 7,0 mmol/l

- peste 2 ore după glucoză ≥ 7,8, dar < 11,1mmol/l

b) Alterarea glicemiei bazale:

- a jeun ≥ 5,6 şi < 6,9 mmol/l

- peste 2 ore după glucoză < 7,8 mmol/l

 

Tratament pentru diabet zaharat la copii

Copiii cu această boală pot avea o copilărie și adolescență normală dacă păstrează boala sub control.

Pentru diabetul de tip 1:

Insulina este întotdeauna cel mai bun tratament pentru acest tip de diabet, însă copiii vor fi, de asemenea, atent monitorizați de către medicul curant.

Pentru diabetul de tip 2:

Poate fi controlat prin schimbări ale stilului de viață, cu o dietă și un plan de exerciții fizice și poate necesita sprijinul unor medicamente. De asemenea, este esențial să se controleze nivelul de colesterol și tensiunea arterială. Tratamentul diabetului zaharat la copii include monitorizarea nivelului de glucoză din sînge, administrarea de insulină și/sau alte medicamente, ajustarea dietei și creșterea activității fizice. Este important sa se ia în considerare faptul că diabetul zaharat la copii necesită o abordare atentă și integrată, care implică întreaga familie și o echipa medicală specializată.

!!!Atenționăm că, dacă observați oricare dintre semnele de avertizare la copilul dumneavoastră, cum ar fi: pierderea în greutate, sete sau frecvența urinară crescută, mergeți imediat la medicul pediatru pentru a exclude diabetul zaharat.