
"Ziua Mondială a Donatorului de Sânge"
Sângele este singurul medicament din lume care nu se găseste în farmacii. El poate fi dăruit doar prin bunavoință semenilor noștri, dispuși să doneze sânge voluntar. Este un gest simplu, care poate salva viața unui om.
Lansarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a avut loc în data de 14 iunie 2004, în Johannesburg, Africa de Sud. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se bazează pe un succes înregistrat în anul 2000, odată cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Sănătăţii ce a avut ca temă "Sângele salvează vieţi”. Entuziasmul şi energia cu care această zi a fost sărbătorită a fost un răspuns puternic şi pozitiv la adresa a milioane de oameni care donează sânge în fiecare an.
În acest an, pe parcursul lunii iunie, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge va fi din nou sărbătorită în întreaga lume. Prin urmare, în această zi, exprimăm recunoștința față de cei care donează sânge în mod voluntar și gratuit pentru a salva vieți și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea donărilor sistematice de sânge, pentru a asigura toate necesitățile instituțiilor medicale cu produse sanguine sigure.
Transfuzia de sânge/componente sanguine/ permite de a salva milioane de vieți omenești în fiecare an. Sângele și produsele din sânge sunt necesare pentru tratamentul adecvat al femeilor în sarcină sau nașterea cărora este complicată cu hemoragie masivă; copiilor cu anemii severe care s-au dezvoltat pe fondalul malariei sau malnutriției; pacienților cu afecțiuni ale sângelui și ale măduvei osoase, victimelor accidentelor, în situații de urgență, precum și pacienților supuși unor intervenții chirurgicale complexe. Anual în Republica Moldova circa 20 mii de pacienți beneficiază de peste 105 mii transfuzii de componente sanguine sigure.
Cu siguranță conștientizăm că rezervele de sânge sunt necesare în permanenţă pentru a substitui necesarul şi a asigura continuu pacienţii cu concentratul de trombocite, sau eritrocite atît de necesare în hemoragiile de sânge. Daca donatorii eligibili ar dona sânge periodic, de patru ori pe an, necesarul unitatilor de sânge ar fi acoperit, iar problema insuficienței produselor din sânge ar fi de domeniul trecutului. Salvarea acestor pacienți se datorează celor donatori care şi-au oferit sângele său din toată inima, fără a pretinde la nici o recompensă. Donatorii voluntari şi neremuneraţi sunt persoanele care donează sânge din proprie voinţă, fără să primească bani sau alte stimulente. Cercetări din întreaga lume arată că prevalenţa oricăror maladii ce se transmit prin sânge este cea mai mică la acei donatori care donează voluntar din motive pur altruiste. Ca şi întreaga comunitate internaţională susţinem că cheia pentru o transfuzie inofensivă sunt donatorii voluntari şi neremuneraţi, luînd în considerație ca până în anul 2020 s-a asigurat că toate donările de sânge au fost voluntare şi neremunerate. Acest obiectiv poate fi atins numai în parteneriat cu societatea. Donarea de sânge este o procedură sigură și benefica pentru sănătate. Studii recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30 la sută riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sânge traiesc mai mult decat media populatiei. În plus, se face gratuit un mini set de analize, inclusiv se masoară tensiunea arterială, ritmul cardiac, temperatura corpului si nivelul de hemoglobină. Important de știut pentru cei ce se pregătesc a fi donatori de sânge și componente sanguine., că donarea de sânge este un procedeu sigur si nu exista nici un motiv pentru a ne fi teamă de vrio boală transmisibilă. Înainte de donarea sângelui e necesar de ținut cont de urmâtoarele sfaturi pentru ca experiența de donator să fie cât mai placută și mai sigură posibil:
· asigurați-vă ca organismul conține un nivel normal de hemoglobină;
· odihniți-vă bine în noaptea precedentă donării;
· folosiți multe lichide înainte de a dona pentru a compensa fluidele pierdute;
· e important să vă alimentați sănătos, evitând alimentele grase precum hamburgerii, cartofii prăjiți, etc.
Testele ce se fac asupra sângelui donat pot fi influențate de grăsimile care apar în sânge pentru cîteva ore după ingerarea de alimente grase.
· evitați consumul băuturilor ce conțin cofeinî, pentru că acestea deshidrateazî organizmul.
· mâncați cu 2-3 ore înainte de momentul donării. Nu este o idee bună să vii să donezi sânge pe stomacul gol. Astfel vei menține stabil nivelul glucidelor din sânge și te vei simți bine dupa ce vei dona sânge.
· Îmbrăcați-vă cu o haină ale cărei mâneci ușor asigură accesul la locul de venepuncție. După donarea de sânge donatorul va asigura o hidratare suficientă si să consume alimente bogate în fier timp de una pîna la doua zile. Ce ar trebui să știe o persoană dacă dorește sa doneze sânge? Daca o persoană dorește să doneze sânge trebuie în primul rînd să dorească să facă o faptă bună apoi să urmeze niște pași obligatorii:
Va fi verificat daca este eligibil sa doneze sânge Se permite de a dona sânge dacă persoana este sănătoasă, nu suferă de nici o boala. Va evita să doneze sânge daca are semne de răceală sau dureri temporare la stomac.
Vîrsta cuprinsă între 18-60 ani ;
Greutate corporală minimă 50 kg ;
Tensiunea arterială: valoarea maximă nu depăşeşte 160 mmHg, iar valoarea minimă 100 mmHg;
Valoarea hemoglobinei nu este mai joasă de 120g/l pentru femei si nu mai puţin de 130 pentru bărbaţi;
Nu suferă de boli cronice și acute de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţă de sîngerare anormală, şi alte;
Procedeul de donare de sânge este foarte simplu si folositor!