• 26 iulie 2021
 • 61

Ziua Mondială a Hepatitei – 28 iulie 2021

Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual pe 28 iulie cu scopul de a crește gradul de conștientizare a hepatitei virale, o inflamație a ficatului, care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular. La 28 iulie s-a născut omul de știință, câștigător al premiului Nobel, Dr. Baruch Blumberg, care a descoperit virusul hepatitei virale B (HBV) și a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru acest virus.

Tema din acest an este „ Hepatita nu poate aștepta ” și transmite urgența eforturilor necesare pentru a elimina hepatita ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030. Cu o persoană care moare la fiecare 30 de secunde de o boală legată de hepatită - chiar și în actuala criză COVID-19 - abia așteptăm să acționăm asupra hepatitei virale. Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute, cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.

Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei - A, B, C, D și E. Împreună, hepatita B și C sunt cele mai frecvente, ceea ce duce la 1,1 milioane de decese și 3 milioane de infecții noi pe an la nivel global. Virusurile hepatice B și C au afectat 354 milioane de persoane la nivel mondial și circa  14 milioane de persoane în regiunea europeană a OMS, și reprezintă una dintre cauzele principale ale cirozei hepatice - cancer de ficat.

 Aceste condiții contribuie la peste 107 000 de decese în fiecare an în regiune, care ar putea fi prevenite prin vaccinarea tuturor sugarilor împotriva hepatitei B și prin testarea, tratamentul precoce a infecțiilor cu hepatită B și C.

Obiectivele campaniei Ziua Mondială a Hepatitei din anul 2021 sunt:

 • încurajarea oamenii să acceseze serviciile de prevenire, testare și tratament a hepatitei;
 • îndemnarea factorilor de decizie și a liderilor la nivel regional și național să accelereze răspunsul la hepatită pentru a obține eliminarea ei până în a.2030.

Important de menționat, că unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare. Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030 prin vaccinare, testare, tratament precoce și campanii de comunicare și educație. Strategia globală OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, urmărește să reducă noile infecții cu hepatită cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030. 9,4 milioane de persoane au primit  tratament pentru vindecarea infecției cronice cu virusul hepatitei C, o creștere de aproape 10 ori față de valoarea inițială de 1 milion la sfârșitul anului 2015. 42% dintre copii, la nivel global, au acces la doza vaccinului împotriva hepatitei B la naștere.

Situația în Republica Moldova

Conform datelor statistice naționale, în anul 2020 au fost înregistrate în total 1422 cazuri (a.2019-2957) de hepatite virale, inclusiv 33(2,3%) cazuri (a. 2019-139 (4,7%) forme acute și 1389 (97,7%)  a.2019- 2818 (95,3%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate, 917 (64,5%) sunt hepatite virale B, C și D, 483(34,0%) cazuri purtători de Ag HBs, 10 (0,7%) cazuri hepatită virală A și 12 (0,8%) cazuri alte hepatite virale.

Morbiditatea prin hepatita virală B acută s-a redus de la 10,6 cazuri la 100 mii populaţie în anul 2004 până la 0,12 cazuri în anul 2020, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 2,95 cazuri până la 0,45 cazuri și prin hepatita virală D co-infecție și suprainfecție – de la 0,22 cazuri până la 0,00 cazuri. În formele cronice, indicele morbidităţii prin hepatita virală B cronică cu Delta antigen primar depistată s-a redus de la 1,39 cazuri la 100 mii populaţie în anul 2011 până la 0,37 cazuri în anul 2020, prin hepatita virală B cronică fără Delta antigen primar depistată de la 17,16 cazuri până la 7,86 cazuri și prin hepatita virală C cronică de la 17,18 cazuri până la 14,07 cazuri, respectiv.

Prevalența hepatitei virale B a sporit de la 976,03 la 100 mii populație în 2017 la 1009,24 în 2020, iar a hepatitei virale C s-a redus de la 441,17 la 421,09 respectiv.   

În perioada ianuarie – iunie 2021 au fost înregistrate 4 cazuri cu hepatită virală B acută, 11 cazuri cu hepatită virală C acută, 242 cazuri cu hepatita virală B cronică fără Delta antigen, 29 cazuri cu hepatită virală B cu Delta antigen și 291 cazuri cu  hepatită virală C cronică.

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern la 26 mai 2017 și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.

În țară este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D acute și noţiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor; se realizează măsuri în scopul prevenirii transmiterii asociate asistenței medicale și transmiterii asociate consumului de droguri prin injectare. Se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate și imunizarea universală a copiilor (nou-născuţi) împotriva hepatitei virale B.

În anul 2020 a fost implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic (TRD), sporind accesibilitatea populație la testare. Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale. Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D este accesibil, inclusiv pentru pacienții din penitenciare și se realizează în conformitate cu prevederile actele normative în vigoare. Din momentul inițierii tratamentului antiviral la nivel de republică din noiembrie 2016 până în decembrie  2020 au fost incluși în tratamentul antiviral 22192  pacienți, din care 17820 pacienți cu HCV și 4372 pacienți cu HBV/HDV.

Ca urmare a administrării medicamentelor antivirale au fost tratați 17621 pacienți cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B, C și D. Respectiv, cu  hepatite cronice şi ciroze hepatice virale C – 15836 pacienți, cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B – 1342 pacienți și cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale D – 443 pacienți. Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată la 97%. 

În  grupurile vulnerabile și anume: utilizatori de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial și bărbaților care practică sex cu bărbați se realizează intervenții de comunicare, informare, educare şi prezentarea beneficiilor vaccinării și testării la  hepatitele B şi C în instituţiile medico-sanitare publice,  pentru reducerea riscului de infectare. 

Mesaje cheie

Pentru public:

 • Persoanele care trăiesc cu hepatită nu au timp să aștepte tratamentele de salvare a vieții.
 • Testarea și tratamentul hepatitei B pentru femeile gravide nu pot să aștepte. Transmiterea de la mame la bebeluși poate fi prevenită prin aceste tratamente.
 • Nou-născuții nu pot aștepta vaccinarea împotriva hepatitei B la naștere.
 • Persoanele afectate de hepatită nu au timp să aștepte să fie protejate împotriva stigmatizării și discriminării.
 • Organizațiile comunitare abia așteaptă investiții mai mari.
 • Factorii de decizie nu trebuie să aștepte și trebuie să acționeze acum pentru a face eliminarea hepatitei o realitate prin voință politică și finanțare.

Pentru factorii de decizie:

 • Integrarea eliminării hepatitei virale cu alte servicii de sănătate abia așteaptă.
 • Finanțarea îngrijirii hepatitei abia așteaptă.
 • Eliminarea transmiterii triple de la mame la copii a HIV, hepatitei B și sifilisului nu poate aștepta.
 • Validarea eforturilor de eliminare a hepatitei în țări abia așteaptă.
 • Acoperirea medicală universală pentru toate persoanele cu hepatită abia așteaptă. A începe acum înseamnă a salva vieți.

Pentru liderii naționali:

 • Stabilirea obiectivelor naționale de eliminare a hepatitei nu poate aștepta. O lume fără hepatită virală până în 2030 începe cu țara dumneavoastră.
 • Îngrijirea celor mai vulnerabile persoane cu hepatită abia așteaptă. Fie că sunt copii mici sau oameni care-și injectează droguri, unii oameni sunt mai expuși riscului - viața lor contează.
 • Extinderea serviciilor esențiale de prevenire și tratament a  hepatitei abia așteaptă.
 • Angajarea comunităților în serviciile de hepatită trebuie grăbită.
 • Factorii de decizie trebuie să acționeze acum pentru a face eliminarea hepatitei o realitate prin voință politică și finanțare.