• 11 noiembrie 2020
  • 57

Ziua Mondială a Pneumoniei

Pe 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Pneumoniei.Anul 2020 marchează această zi în condiție de Pandemie de covid-19,fapt ce a cauzat o creștere dramatică a deceselor condiționate de pneumonie.

Pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și copiilor, ce a luat viața a peste 2,5 milioane de oameni, inclusiv 672.000 de copii în anul 2019. 

Pandemia de COVID-19 ar putea adăuga alte 1,9 milioane la numărul total de decese.

În Republica Moldova pneumonia constituie o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată cu indicatori destul de ridicați ai morbidității și mortalității, in deosebi la copii până la 5 ani.Se estimează că pneumonia este cauzată de agenți infecțioși, inclusiv viruși, bacterii și ciuperci

Factori de risc

                In timp ce majoritatea copiilor sănătoși pot lupta împotriva infecției cu imunitatea lor naturală, copiii ale căror sisteme imunitare sunt compromise sunt la un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Sistemul imunitar al unui copil poate fi slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugari care nu sunt alăptați exclusiv la sân.

Bolile preexistente, cum ar fi infecțiile simptomatice ale virusului HIV și rujeolei, cresc, de asemenea, riscul unui copil de a contracta pneumonie.

          De asemenea, factorii de mediu, precum: poluarea aerului din interior cauzată de gătit și încălzire cu combustibili din biomasă (cum ar fi lemn sau bălegar); traiul în case aglomerate, tabagismul părinților, sporesc sensibilitatea copilului la pneumonie

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?

Alăptarea

Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață .

Nutriție

Nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și alte boli.

Imunizarea

Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice.

Majoritatea dintre cele mai periculoase forme de pneumonii la copii pot fi prevenite prin vaccinare:

  • Streptococcus pneumoniae (pneumococ).

  • Haemophilus influenzae tip b (Hib).

  • Pertussis (tuse convulsivă).

  • Rujeola.

  • Pneumococcus.

Apa, sanitația și igiena

Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, diareii și a altor boli.

Aer curat

Reducerea poluării aerului diminuează riscul de apariție a pneumoniei severe la copii.

Accesul la îngrijire și tratament

Strategiile eficiente, integrate de management al cazurilor, asigură copiilor un diagnostic corect, adecvat și în timp util și respectiv – un tratament optim pentru pneumonie. Îmbunătățirea accesului la servicii și creșterea gradului de conștientizare și a cererii de îngrijire în cadrul comunităților, este crucială pentru controlul bolii.

Ziua Mondială a Pneumoniei este o oportunitate de a acționa în numele tuturor copiilor lumii și de a oferi familiilor de pretutindeni instrumentele de care au nevoie pentru a preveni și trata pneumonia și alte boli.

Cu toții avem un rol de jucat pentru a pune capăt deceselor cauzate de pneumonie infantilă prevenibilă până în anul 2020