• 16 martie 2021
 • 34

Ziua Mondială a Rinichiului cu genericul „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – calitatea vieții cu boli de rinichi”

Boala renală cronică este o afecțiune netransmisibilă care afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de persoane la nivel global. Unul din 10 adulți suferă de boala renală cronică, iar cifrele sunt în creștere – estimările arată că va deveni a cincea cauza de deces pînă în 2040. La nivel global, în cazul categoriei de vîrstă 65-74 de ani, se estimează că unul din 5 bărbați și una din 4 femei suferă de boală renală cronică. Și peste 2 milioane de persoane la nivel mondial fac dializă sau suferă un transplant renal pentru a rămîne iîn viață.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2019 –182,4 cazuri la 10 mii locuitori, în 2018 – 189,2 cazuri la 10 mii locuitori.

Insuficienta renala poate sa apara in momentul in care rinichii nu mai functioneaza normal si nu isi mai indeplinesc rolul esential: acela de a elimina toxinele din organism. Alterarea functiei renale se poate produce intr-un interval de cateva luni pana la cativa ani. Boala renala cronica atrage dupa sine si alte afectiuni: anemie, dereglarea concentratiei de colesterol si hipertensiune arteriala.

Daca  insuficienta renala nu este diagnosticata la timp, singurele variante de tratament care pot tine un pacient in viata sunt dializa si transplantul de rinichi.

Care sunt cauzele insuficientei renale?

Exista foarte multe cauze care pot duce la aparitia insuficientei renale. O parte dintre acestea sunt:

 • Diabetul zaharat de tip I sau II

 • Ateroscleroza

 • Calculi biliari sau adenoame de prostate

 • Hipertensiune arteriala necontrolata

 • Diferite afectiuni vasculare, printre care se numara arterita si vasculita

 • Afectiuni ale muschilor si articulatiilor

Riscul de a dezvolta insuficienta renala este foarte ridicat in cazul persoanelor care sunt HIV pozitive, consuma droguri, au boli autoimune cronice sau sufera de infectii cronice renale.

Dacă Dvs. sau o persoană apropiată sunteți în grupul de risc pentru apariția bolilor renale, adresați-vă medicului de familie pentru a efectua 3 teste simple care ar putea să vă salveze viața:

 1. Tensiunea arterială. În cazul valorilor mari ale acesteia pot fi afectate vasele mici de sânge din rinichi, iar aceasta este a doua cauză de apariție a insuficienței renale după diabetul zaharat. Cea mai bună valoare este considerată cea de sub 120/80. Sub 130/80 este recomandată pacienților cu boli renale cronice, iar sub 140/90 este o valoare bună pentru majoritatea persoanelor.

 2. Proteinele din urină (testul de urină). Prezența proteinei albumina (albuminuria) în urină poate fi un semn precoce al bolilor renale. Atunci când proteinele (inclusiv albumina) sunt depistate în mod regulat în urină (proteinurie), este vorba de leziuni renale.

 3. Rata filtrării glomerulare (GFR). Aceasta indică cât de bine rinichii filtrează sângele. Cel mai bun indicator în acest caz este egal cu 90. Scorul 60-89 trebuie monitorizat, iar mai puțin de 60 timp de 3 luni indică la o boală renală.

De ce este important sa previi insuficienta renala?

Insuficienta renala este pierderea functiei rinichiului, organ vital in corpul uman. Odata ce rinichii isi pierd capacitatea de a regla echilibrul hidro-electric si acido-bazic al organismului, compusii toxici nu mai pot fi eliminati din organism, acestia adunandu-se in sange.

Care sunt simptomele insuficientei renale?

Insuficienta renala nu apare brusc, ci are o dezvoltare treptata, progresiva, care permite pacientului sa observe atent simptomele si sa ia decizia de a veni la un consult.

Simptomele insuficientei renale sau bolii cronice de rinichi sunt:

 • Urina inchisa la culoare

 • Urinari frecvente

 • Durere in timpul urinarii

 • Dureri de cap

 • Hipertensiune arteriala

 • Picioare si maini umflate

Pe masura ce boala evolueaza, apar si alte simptome, cum ar fi: greata si voma, dureri de piept, hemoragii severe, precum si dificultati in respiratie.

Diagnosticarea acestei afectiuni se face cu ajutorul analizelor de sange si urina, RMN, CT si/sau biopsie renala. 

Se vindeca insuficienta renala?

Nu, insuficienta renala nu se vindeca, dar simptomele pot fi ameliorate, iar boala poate fi tinuta sub control. Modificarea regimului alimentar, prin reducerea aportului de proteine, este un prim pas pe care il poate face un pacient pentru a reduce din simptomele caracteristice bolii renale cronice. 

Formele de tratament difera insa de la un caz la altul, in functie de cauza care a declansat aparitia afectiunii.

Poate fi recomandat si tratament medicamentos, iar daca acesta nu are niciun rezultat, atunci se ajunge in situatia in care pacientul necesita dializa sau transplant de rinichi.

Dacă suferiți de boli renale, aveți grijă să:

– Vă măsurați regulat tensiunea arterială

– Gestionați nivelul zahărului din sânge (glicemia)

– Reduceți consumul de sare

– Consumați o cantitate moderată de proteine

– Vă vaccinați anual împotriva gripei

Pentru a preveni apariția bolilor renale procedați în modul următor:

– Practicați sportul în mod regulat

– Controlați greutatea

– Abordați o alimentație sănătoasă, echilibrată

– Renunțați la fumat

– Reduceți consumul de alcool

– Hidratați-vă

– Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice fără prescripție medicală

– Monitorizați nivelul de colesterol

– Faceți un control medical anual

– Cunoașteți istoricul medical al familiei

Apa poate proteja rinichii,

dar nu poate vindeca boala cronică de rinichi