• 26 martie 2021
  • 15

Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza -Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.

Tuberculoza (TB) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată. Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tusea persistentă mai mult de trei săptămâni; febră; greutate la respiraţie; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; expectoraţii etc. S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom. Pentru prevenirea şi profilaxia TB, medicii recomandă: vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere; evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă; a consumului excesiv de alcool şi tutun; adoptarea  unui  stil de viaţă sănătos şi a unui regim alimentar bogat în vitamine.

Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice. Incidenţa globală prin tuberculoză în 2013 a constituit 109,9 la 100 000 populaţie, cu o reducere de 4,2% faţă de 2012 (114,9 la 100 000 populaţie). Prevalenţa HIV printre cazurile noi de TB rămâne constantă şi este de 5,0%. Mortalitatea prin tuberculoză în Republica Moldova a constituit 11,1 la 100 000 populaţie, ceea ce este mai puţincu 23% faţă de anul 2012. O îngrijorare deosebită prezintă numărul îmbolnăvirilor de TB-MDR, formă de tuberculoză, rezistentă la izoniazidă şi rifampicină – medicamenteantituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei. Cazurile cu TB-MDR în Republica Moldova sunt în creştere, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă – prevalenţa TB-MDR printre cazurile noi de tuberculoză înregistrate în 2012 a fost de 23,7%.

În scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor populaţiei despre simptomele tuberculozei, sporirea accesibilităţii populaţiei la serviciile specializate de asistenţă medicală, mobilizarea comunităţii în vederea prevenirii răspândirii TB şi îmbunătăţirea complianţei la tratament tuberculozei, care rămâne a fi o povară socială cu aspecte medicale destul de mare.

Important de menţionat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)a acordat în ultimii ani asistenţă tehnică în susţinerea Programului naţional de control al TB. Drept urmare a revizuirii complexe a Programului TB realizate de OMS în 2013, a fost elaborat un plan strategic de acţiuni pentru conduita cazurilor şi asistenţa ambulatorie în Republica Moldova pentru o tranziţie de la asistenţa spitalicească spre una mai prietenoasă pacienţilor. În decembrie 2013 a fost efectuată evaluarea aplicabilităţii Abordărilor Practice în Sănătatea Plămânilor (PAL), pentru a fortifica implicarea prestatorilor din asistenţa medicală primară în diagnosticarea şi asistenţa TB.

Ziua de 24 martie constituie o ocazie de a atrage atenţia asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de tuberculoză, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni. Conform ultimului Raport Global privind tuberculoza al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /“Global Tuberculosis Report 2013”, situaţia epidemiologică a tuberculozei rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu costuri socio-economice majore.