• 21 septembrie 2022
  • 16

Ziua Mondială de luptă împotriva bolii ALZHEIMER

Pe tot parcursul lunii septembrie a fiecărui an, vorbim despre boala uitării sau altfel spus boala Alzheimer.

     Boala Alzheimer reprezintă o formă progresivă de demență. Dementa este un termen mai larg folosit pentru a face referire la afectiunile cauzate de leziuni cerebrale sau de diverse boli ce afecteaza negativ memoria, gandirea si comportamentul.

      Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează semnificativ memoria, comportamentul și numeroase funcții cognitive, interferând cu desfășurarea activităților cotidiene. Este o boală cu debut lung, asemănătoare cu demența senilă, fiind diagnosticată de cele mai multe ori în stadii avansate și este cauzată, printre altele, de un deficit metabolic ce duce la acumularea în celulele nervoase a unei substanțe numite beta amiloid.

     La debut, sunt afectate regiunile creierului care controlează memorarea și gândirea, persoanele se plâng de faptul că se confruntă cu episoade de uitare. De aceea, pierderile de memorie sunt printre primele simptome constatate la persoanele afectate, semne ce ar trebui să dea bănuieli în principal membrilor familiei.

     Oamenii de știință nu pot spune cu exactitate care este cauza principală a declanșării bolii Alzheimer. S-a constatat, însă, ca istoricul familial joaca un rol important, așadar poate fi catalogată drept o boală ereditară. Din acest motiv se recomandă efectuarea unor teste genetice pentru depistarea bolii, mai ales în cazul în care exista antecedente în familie.

    Persoanele cu boala Alzheimer de cele mai multe ori repetă unele afirmații și întrebări de mai multe ori, uită de anumite  conversații, întâlniri sau evenimente, pot uita numele membrilor familiei și obiectelor cotidiene și în cele din urmă au probleme cu găsirea cuvintelor potrivite pentru a identifica obiecte, a-și exprima careva gânduri sau a lua parte la conversații.

     Boala Alzheimer provoacă o scădere a capacității de a lua decizii și judecăți rezonabile în situațiile de zi cu zi. De exemplu, o persoană poate face alegeri sărace sau necaracteristice în interacțiunile sociale sau poate purta haine nepotrivite pentru vreme. Poate fi mai dificil să răspunzi eficient la problemele de zi cu zi, cum ar fi arderea alimentelor pe aragaz sau situații de conducere neașteptate.

    Schimbările cerebrale care apar în boala Alzheimer pot afecta stările de spirit și comportamentele. Astfel pot apărea următoarele probleme asociate precum depresia, apatia, modificare de dispoziție, poate dispărea încrederea în alte persoane, devin agresivi, pot fi paranoici cu diferite iluzii  că cineva îi fură sau vreau să-i otrăvească.

      Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări, fiind progresivă și ireversibilă. O persoană afectată de boala Alzheimer trăiește în medie 8-10 ani de la apariția primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte însă cu ajutorul medicamentelor se  poate îmbunătăți temporar sau încetini progresia simptomelor. Aceste tratamente pot ajuta uneori persoanele cu boala Alzheimer să maximizeze funcția și să mențină independența pentru un timp. Diferite programe și servicii pot ajuta persoanele cu boala Alzheimer și persoanele care le îngrijesc.

    Stigma socială este consecința informații insuficiente privind demența Alzheimer și poate avea numeroase consecințe pe termen scurt și lung, cum ar fi: înstrăinarea în cadrul familiilor sau a grupului social de prieteni; acordarea de îngrijiri insuficiente pacienților; întârzierea diagnosticului; refuzul sprijinului de specialitate; depersonalizarea individului afectat.

 

Tel: 0(230)2-27-10  - anticamera,     Centrul Comunitar de Sănătate Mintală tel:0(230)2-11-35

Email: cs.soroca@ms.md,                      email: ccsm.soroca@ms.md