• 13 septembrie 2021
  • 233

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului

Ziua mondială de prevenție a suicidului, este marcată anual la 10 septembrie, în scopul reducerii riscului de victimizare atât în rândul maturilor, cât și al copiilor. La nivel mondial suicidul reprezintă o problemă de sănătate mintală , mai ales în rândul tinerilor cît și a persoanelor adulte . De asemenea, suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.

        Cu părere de rău în primele 8 luni ale acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate 260 cazuri  de sinucideri și 454 de tentative de suicid. Cele mai înalte rate de suicid se înregistrează în rândul grupurilor vulnerabile, cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia, anxietatea, probleme financiare, probleme interpersonale, dificultăți de relaționare cu membrii familiei. Totodată, ca factor de risc pentru sinucidere se consideră a fi și alte probleme precum consumul de alcool și droguri, divorţ, şomaj, pierderea unei persoane apropiate.

       Suicidul ca atare se manifestă sub diferite aspecte: suicidul ameninţare, suicidul tentativă, intenţia suicidară, echivalentele suicidare şi suicidul reuşit. Unii oameni îi ameninţă doar pe cei din jur că se vor sinucide, alţii încearcă să se sinucidă, iar alţii chiar reuşesc. În cazul suicidului ameninţare, scopul individului nu este moartea ci, prin şantaj, urmăreşte atingerea unor scopuri în viaţă. Suicidul ameninţare are un caracter teatral. Suicidul tentativă se manifestă prin ambiguitatea intenţiei subiectului. Este propriu femeilor, în timp ce suicidul reuşit este propriu bărbaţilor. Intenţia suicidară este o dorinţă trecătoare de autoliză, în care actul este proiectat teoretic, însă nu este pus în practică. Echivalentele suicidare caracterizează modurile de comportament care implică un risc, de care însă subiectul este perfect conştient.

       Subiectul prevenirii suicidului a devenit și mai actual în timpul pandemiei COVID-19, care are un impact suplimentar asupra sănătății mintale . În scopul asigurării răspunsului la necesitățile iminente de  sănătate mintală ale populației generale, profesioniștilor din domeniul sănătății și altor categorii de persoane implicate, Ministerul Sănătății a elaborat acte normative suplimentare care vizează acordarea asistenței de sănătate mintală persoanelor în condiții de pandemie la toate nivelurile de îngrijiri medicale în instituții medico-sanitare și în comunitate. În raionul Soroca, activează Centrul Comunitar de Sănătate Mintală amplasat  în cadrul Centrului de Sănătate din mun. Soroca, situat pe str. M.Eminescu 16, care oferă atât servici consultative multi-disciplinare în domeniul sănătății mintale, cât și un șir întreg de activități instructiv-metodice de promovare a deprinderilor de viață și sănătății,  specialiștilor, părinților și alți membri ai comunității.

     Astfel, cu scop de sensibilizare  a întregii comunități, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din raionul Soroca, organizează un șir de activități  de informare și de conștientizare a gravității actului suicidal în societate și oferă gratuit și confidențial asistența necesară. Psihologii centrului recomandă să apelăm mereu  la specialiști, să avem alături persoane dragi nouă, pe care ne putem baza, care în orice situație vor fi empatici cu noi și cu suferința noastră.

Sinuciderea nu este o soluţie iar împreună vom gasi calea corectă spre succes!

Cere ajutor, nu lupta singur!

Tel: 0(230)2-27-10  - anticamera

Email: cs.soroca@ms.md

Tel: 0(230)2-11-35 – Centrul Comunitar de Sănătate Mintală