
2 octombrie – Ziua națională fără alcool
Nu există o cantitate sigură a consumului de alcool:
riscurile încep de la prima picătură de alcool consumată.
Alcoolul este o substanță toxică și psihoactivă care provoacă dependență. Aceasta are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, unele forme de cancer, etc. De asemenea, consumul nociv de alcool generează costuri enorme ale asistenței medicale pentru tratament și recuperare, pierderi economice cauzate de decesele premature și incapacitatea de muncă.
Conform recomandărilor OMS, orice doză de alcool poate prezenta risc pentru sănătate.
- Anual, la nivel global, se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor
- Peste 200 de boli, de la afecțiuni neurologice și cardiace până la cancer, sunt asociate cu consumul excesiv de alcool
- 5,1% din povara globală a bolilor și traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool, măsurată în anii de viață ajustați în funcție de dezabilitate (DALY)
- Alcoolul este principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și dezabilitatea în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, reprezentând 10% din totalul deceselor în această grupă de vârstă. Grupurile defavorizate au rate mai mari de deces și spitalizare legate de consumul de alcool
- 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20–39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă o grupul cu risc sporit, din cauza percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool
- Consumul global de alcool este 6,4 litri alcool pur/locuitor în vârstă de peste 15 ani, echivalent a 13,9grame alcool pur pe zi, raportat la populația globală (Global status report on alcohol and health, 2018)
De menționat, că cel mai înalt nivel de consum de alcool din lume se atestă în Regiunea Europeană a OMS,. Astfel, potrivit celui mai recent raport de sănătate, consumul mediu de alcool în RE este de circa 8,8 litri printre persoanele cu vârsta de peste 15 ani.
În Republica Moldova se menține un nivel ridicat a consumului de alcool, în pofida faptului, că se atestă o îmbunătățire a situației la acest capitol. Astfel, țara se clasează pe locul 10 printre țările europene (coborând de pe locul 3 în a2019), cu un consum mediu de alcool per persoană cu vârsta de 15 ani și peste - de 11,1 litri (a. 2019 – 12,9 litri).
Totodată, s-a redus și consumul nociv de alcool printre adulți de 18 – 69 ani, potrivit studiului privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile (STEPS, 2013, 2021). Astfel, proporția persoanelor care au consumat 6 băuturi și mai mult la o ocazie, a constituit în a.2021 – 13,8% (a.2013 – 19,9), inclusiv 24,5% printre bărbați (a.2013 – 29,0%) și 3,1% printre femei (2013 – 9,2%).
Situația existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor și tinerilor. Cea mai înaltă vulnerabilitate față de efectele alcoolului o au adolescenții care încep să bea înainte de a împlini vârsta de 15 ani, aceștia având un risc de 4-7 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool comparativ cu cei care încep să consume alcool mai târziu. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% din aceștia vor întruni criteriile pentru dependență de alcool până la sfârșitul adolescenței.
Conform datelor Studiului privind comportamentele și percepțiile legate de sănătate a adolescenților din Republica Moldova (HBSC Study, Moldova 2022), o treime dintre adolescenți de 11-17 ani au relatat că au avut experiență de utilizare a alcoolului (35, 1% de băieți și 30,0% de fete), inclusiv 11,0% dintre băieți și 7,0% de fete au relatat că cel puțin o dată s-au îmbătat foarte tare.
Efectele consumului de alcool sunt nefaste, incluzând, pe termen scurt, mahmureala, iar pe termen lung – rezultatele școlare scăzute, riscul de a fi consumatori de droguri, comportamente anti-sociale riscante și decesul prematur din cauza bolilor de inimă, problemelor digestive, accidentelor, traumelor, suicidului și violenței, un risc crescut de cel puțin 7 tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân și de colon.
Urmează să ne centrăm atenția:
- Consumul de alcool este legat cauzal de peste 200 de afecțiuni, inclusiv boli hepatice, accidente rutiere, violență, cancer, boli cardiovasculare, sinucideri, tuberculoză și HIV/SIDA.
- Există cel puțin 30 de afecțiuni provocate de consumul de alcool, cum ar fi boala hepatică alcoolică, tulburările din spectrul alcoolic fetal, pancreatita alcoolică sau intoxicația alcoolică.
- Orice băutură alcoolică poate cauza cancer, deoarece etanolul din băuturile alcoolice și acetaldehida pe care o produce în organism sunt cancerigene.
- Consumul de alcool afectează direct creierul în curs de dezvoltare, în special zonele implicate în capacitatea decizională, reglarea impulsurilor și autocontrolul. Creierul uman continuă să se dezvolte până în jurul vârstei de 25 de ani, iar în această perioadă este deosebit de vulnerabil la efectele alcoolului.
- Consumul de alcool poate afecta sănătatea mintală prin creșterea riscului de tulburări precum depresia și anxietatea și prin agravarea afecțiunilor existente. Poate duce la schimbări de dispoziție, comportament impulsiv, poate crește riscul de autovătămare și suicid, este asociat cu o rată crescută a violenței și accidentelor. În plus, alcoolul poate perturba tiparele de somn și poate afecta funcționarea socială și profesională, ceea ce poate agrava problemele de sănătate mintală și poate crea un ciclu de deteriorare.
- Consumul de alcool generează diferite probleme de ordin social: distrugerea relațiilor cu familia, prietenii, divorțuri, scăderea performanțelor școlare, abandonarea studiilor, violență
Nu există o cantitate “sigură” de alcool care poate fi consumată
Nivelul de consum al alcoolului care minimalizează riscurile pentru o persoană
este de zero grame de alcool pe săptămână!