10 septembrie 2024 – Ziua Mondială de prevenire a suicidului
Genericul: Schimbă-ți povestea vieții!
Hai sa pornim dialogul.
Ce este suicidul?
Sinuciderea este momentul în care cineva își ia viața intenționat. Cu toate acestea, persoanele care mor prin suicid sau încearcă să se sinucidă s-ar putea să nu dorească cu adevărat să-și pună capăt vieții. Sinuciderea poate părea singura modalitate de a face față sentimentelor sau situațiilor dificile prin care trece persoana respectivă.
Pe cine afectează?
În urma unui studiu realizat in 2019, Organizația Mondială a Sănătății anunța ca la nivel mondial, la fiecare 40 de secunde, o persoana se sinucide (800.000 de persoane/an).
Suicidul este o problemă complexă. Oamenii care mor în urma suicidului sau încearcă să se sinucidă se simt de obicei copleșiți, fără speranță, neajutorați, disperați și singuri. În unele cazuri rare, persoanele care se află într-un episod psihotic (pierderea contactului cu realitatea) pot auzi voci care le spun să-și pună capăt vieții.
Exista diverse situații ce pot determina o persoana să ia în considerare suicidul.
- O tentativă de sinucidere anterioară
- Istoric familial de comportament autolitic (suicidar)
- O boală fizică sau psihică gravă
- Probleme cu drogurile sau alcoolul
- O pierdere majoră, cum ar fi moartea unei persoane dragi, șomajul sau divorțul
- Schimbări majore de viață sau tranziții, precum cele experimentate de adolescenți și seniori
- Izolarea socială sau lipsa unei rețele de sprijin
- Violența în familie
- Accesul la mijloace de sinucidere
Cu toate că ne gîndim adesea la suicid în contextul depresiei, al anxietății și al problemelor legate de consumul de substanțe, orice tulburare mintală poate crește riscul de suicid. De asemenea, este important să ne amintim că sinuciderea nu poate fi clar asociată niciunei tulburări mintale.
Care sunt semnele de avertizare?
- Consumul de substanțe: probleme cu drogurile sau alcoolul
- Sentimentul că nu există un scop în viață sau un motiv pentru a trăi
- Senzația de anxietate intensă sau senzația de copleșire și incapacitate de a face față anumitor situații
- Senzația de capcană sau senzația că nu există cale de ieșire dintr-o situație
- Sentimentele de deznădejde sau neajutorare: nu simți nicio speranță pentru viitor, simți că lucrurile nu se vor îmbunătăți niciodată
- Evitarea familiei, a prietenilor sau a activităților în general
- Sentimentul de furie irațională
- Implicarea în activități riscante sau dăunătoare ce sunt evitate în mod normal
- Schimbări semnificative ale dispoziției
Semnele presuicidare
Experții Centrului de consiliere și cercetare în prevenirea suicidului MIRT au sintetizat care sunt cel mai frecvent observate semne presuicidare. Printre acestea, expresii de tipul:
- Mai bine nu mă nășteam
- Mai bine muream
- Nu mai pot
- Nu voi mai avea nevoie de asta mai mult
- Părinții mei nu vor trebui să-și facă griji pentru mine
- Toată lumea se va simți mai bine dacă aș muri
- Viața e aiurea. Nimănui nu-i pasă dacă trăiesc sau mor;
- Schimbări spontane de personalitate;
- Dăruirea lucrurilor personale scumpe, chiar și a celor scumpe sub aspect emoțional, cu explicația „Mai mult nu voi avea nevoie de ele”;
- Tentativă de suicid în trecut;
- Consum de droguri și/sau de alcool;
- Dependență de internet;
- Izolare, în special de prietenii apropiați, de familie și/sau de activitățile preferate;
- Schimbarea obiceiurilor alimentare și a regimului de somn;
- Durere cronică, neliniște, incapacitate de concentrare;
- Postări despre moarte, luări de rămas bun directe sau indirecte pe rețelele sociale;
- Imagini cu moartea în caietele școlare, interes față de muzica depresivă;
- Căutarea și accesarea informației despre metodele de suicid.
- Glume despre moarte, despre sinucidere.
Cum pot reduce riscul de sinucidere?
Deși nu toate sinuciderile pot fi prevenite, unele strategii pot ajuta la reducerea riscului. Acestea includ:
- Apelarea la ajutor, urmarea unui tratament și obținerea sprijinului necesar pentru problemele de sănătate mintală – și construirea unei relații bune cu un medic sau alți profesioniști din domeniul sănătății mintale
- Construirea rețelelor de sprijin social, cum ar fi familia, prietenii, un grup de sprijin sau legăturile create cu o comunitate culturală sau religioasă
- Învățarea unor abilități bune de coping pentru a putea face față problemelor cu care va confruntați
Cînd o persoană primește tratament pentru o tulburare mintală, poate dura mult timp ca gîndurile de sinucidere să devină gestionabile și să dispară complet. Un tratament bun este foarte important, dar este posibil să nu elimine imediat riscul de suicid.
Este important să rămîneți în contact permanent cu o echipă de îngrijire, să monitorizați gîndurile de suicid și să căutați ajutor suplimentar dacă este necesar.
Ce pot face dacă am
gînduri de suicid?
Gîndurile de suicid sunt tulburătoare. Este important să apelați la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, să vorbiți despre experiențele dvs. cu medicul psihiatru sau cu oricare altă persoană în care aveți încredere. Vă pot ajuta să învățați să faceți față problemelor și vă pot recomanda grupuri sau resurse utile. Unora le este util să solicite asistență telefonică.
Dacă sunteți în criză și nu sunteți sigur ce să faceți, puteți oricînd să sunați la 112 sau să mergeți la Unitatea de Primiri Urgențe a celui mai apropiat spital.
Cum pot ajuta o persoană apropiată?
Dacă sunteți preocupat de altcineva, vorbiți cu persoana respectivă. Întrebați-i direct dacă se gândesc la sinucidere. A vorbi despre sinucidere nu le va da ideea de a o face. Dacă cineva ia în considerare în mod serios suicidul, se poate simți ușurat că poate vorbi cu cineva apropiat despre gîndurile sale.
Dacă cineva pe care îl iubești spune că se gîndește să își pună capăt vieții, este important să-l întrebi dacă are un plan. Dacă au un plan și intenționează să-și pună capăt vieții în curînd, conectați-vă imediat la servicii sau asistență de criză. Puteți apela întotdeauna la 112. Rămîneți cu persoana iubită în timp ce efectuați apelul și nu plecați pâînă cînd operatorii situațiilor de urgență nu vă spun că puteți pleca.
Cele mai importante două lucruri pe care le puteți face pentru persoana apropiată sunt să o ascultați și să o ajutați să primească ajutor specializat.
Ascultă
- Găsiți un loc privat și lăsați-o pe persoana iubită să-și ia cît de mult timp considera ca are nevoie
- Luați situația în serios și ascultați fără judecată – sentimentele cu care se luptă sunt foarte reale
- Păstrați-vă promisiunile – nu-i promiteți lucruri pe care nu intenționați sau nu vreți sa le faceți
- Amintiți-i persoanei dragi că este importantă și că țineți la ea
Oferă sprijin
Dacă persoana dragă vede deja un medic sau un alt furnizor de servicii de sănătate mintală, este important să-i spună acestuia despre orice gînd de sinucidere pe care l-au avut. În funcție de relația dvs., vă puteți oferi ajutorul – ajutîndu-l pe cel drag să programeze consulturi de specialitate sau însoțindu-l la consulturile programate.
Dacă persoana iubită nu vede un furnizor de servicii de sănătate mintală, îi puteți da numărul de telefon pentru o linie locală de criză și îi puteți încuraja să-și vadă medicul. Persoana dragă ar putea, de asemenea, să poată accesa servicii prin școala, locul de muncă, comunitatea culturală sau religioasă din care face parte.
Sprijinul oferit unei persoane dragi poate fi o experiență dificilă pentru oricine, deci este important să aveți grijă de propria sănătate mintală în acest timp și să căutați asistență dacă simtiti ca aveți nevoie de ea.