• 3 octombrie 2022
  • 543

2 octombrie - Ziua naţională fără alcool

Anual, pe data de 2 octombrie marcăm Ziua Națională fără alcool, scopul căreia este informarea populației generale despre daunele consumului de alcool pentru a contribui la stimularea renunțării la această deprindere nocivă.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil de apariția a peste de 200 de boli. Printre acestea se numără tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, cancerul, accidente, traume sau violența.

La nivel global, circa 3 milioane de decese anual sunt atribuite consumului de alcool, ceea ce reprezintă 5,3% din totalul deceselor înregistrate. Consumul nociv de alcool este responsabil pentru 7,1% din povara globală a bolii pentru bărbați și 2,2% pentru femei. Alcoolul este principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, reprezentând 10% din toate decesele din această grupă de vârstă.

În regiunea europeană a OMS se consumă cea mai mare cantitate de alcool și ca rezultat, anual, sunt înregistrate aproape 1 milion de decese. Totodată, în Europa, 58 milioane de oameni sunt considerați mari consumatori de alcool, 23 de milioane fiind dependenți de alcool (5,4% din bărbații de 18-64 ani și 1,5% dintre femeile de aceeași vârstă).

Totodată, în Europa, 58 milioane de oameni sunt considerați mari consumatori de alcool, 23 de milioane fiind dependenți de alcool (5,4% din bărbații de 18-64 ani și 1,5% din femeile de aceiași vârstă).

Republica Moldova se află în topul ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, deși în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia fenomen: de la 19,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor în a.2016, la 12,9 litri în 2019 (Observatorului Global al Sănătății al OMS), totuși nivelul de consum este destul de înalt. Șase din zece persoane sunt consumatori curenți de alcool, arătă datele preliminare ale Studiului național al gospodăriilor privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile (STEPS, 2021), bărbații consumă mai mult decât femeile și situația este similară în toate grupele de vârstă. De menționat că, în Republica Moldova, unul din patru decese (26,1%) este asociat consumului de alcool.

Riscurile pentru sanatate si efectele secundare ale abuzului de alcool

Consumul prelungit de alcool in cantitati mari si consumul abuziv pentru o scurta durata au numeroase efecte nocive asupra sanatatii. Alcoolul este toxic pentru celulele organismului, mai ales atunci cand se depaseste limita recomandata de consum.

Boala hepatica cronica

Alcoolul reprezinta cea mai frecventa cauza a bolii hepatice cronice. Bolile hepatice cauzate de abuzul de alcool includ ficatul gras, hepatita si ciroza. Ciroza, care este o forma ireversibila a bolii hepatice apare la aproape 30% dintre consumatorii de alcool in exces.

Femeile sunt mai predispuse riscului contractarii bolilor de ficat, fiind susceptibile la dezvoltarea de complicatii de la o etapa mult mai timpurie decat barbatii. Bolile hepatice si mai ales ciroza hepatica prevaleaza din ce in ce mai mult si in randul tinerilor.

Infertilitate

Barbatii si femeile pot avea probleme de fertilitate. Alcoolul este toxic pentru spermatozoizi, iar consumul exagerat de alcool reduce numarul de spermatozoizi si calitatea spermei. Femeile care vor sa ramana insarcinate trebuie de asemenea sa evite consumul de alcool.

Cancerul

Multe tipuri de cancer sunt direct legate de consumul cronic de alcool. Aici sunt incluse cancerul gurii, faringelui, esofagului, de san, colon, ficat.

 

Anxietatea si depresia

Consumul prelungit de alcool poate duce la probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia.

Simptomele de sevraj

Persoanele care fac abuz de alcool vor resimti simptome de sevraj, greata si voma, palpitatii cardiace, transpiratie, “frisoane” si dificultate in a dormi.

Pierderi de memorie

Pierderile de memorie se manifesta prin incapacitatea de a-si aminti detalii ale evenimentelor care au avut loc in timpul consumului de alcool. Acestea pot sa apara chiar si dupa numai cateva pahare, gravitatea lor crescand direct proportional cu cantitatea consumata.

O forma aparte de leziuni cerebrale dezvoltate ca urmare a consumului de alcool este sindromul Korsakoff, care se caracterizeaza prin probleme persistente de memorie si invatare, cauzate de o deficienta de vitamina B1.

Leziunile cerebrale provocate de abuzul de alcool

Persoanele care fac abuz de alcool in mod frecvent sunt expuse riscului de a suferi leziuni cerebrale mai avansate si mai persistente, ce pot duce la tulburari cognitive generalizate. Aceste efecte se pot prezenta sub forma pierderilor de memorie si dificultatii in rezolvarea de probleme.

Alcoolul incepe sa afecteze creierul unei persoane imediat ce patrunde in fluxul de sange. In cazul unei persoane sanatoase, ficatul metabolizeaza rapid alcoolul si ajuta organismul sa scape rapid de acesta. Totusi, atunci cand o persoana consuma bauturi alcoolice in exces, ficatul nu va mai putea filtra alcoolul suficient de repede, iar acest lucru declanseaza schimbari imediate in creier. De-a lungul timpului, consumul excesiv de alcool poate afecta atat creierul, cat si ficatul, provocand daune de durata.

Consumul excesiv de alcool poate avea efecte de lunga durata asupra neurotransmitatorilor din creier, scazand sever eficacitatea lor. De asemenea, alcoolul distruge celulele ce intra in alcatuirea creierului si atrofiaza tesutul cerebral. Unele persoane cu antecedente de consum excesiv de alcool dezvolta si deficiente nutritionale care, la randul lor, afecteaza in continuare functia creierului.

Manifestarile exacte produse de leziunile cerebrale formate in urma consumului de alcool depind de sanatatea generala a unei persoane. In plus, este importanta cantitatea de alcool consumata, dar si capacitatea ficatului de filtrare.

Efecte ale alcoolului pe termen scurt

De indata ce alcoolul patrunde in sange, se schimba si modul in care functioneaza creierul. Consumul moderat de alcool poate provoca urmatoarele efecte temporare:

  • Dezinhibitie;
  • Reducerea abilitatilor si a capacitatii de organizare;
  • Schimbari ale starii de dispozitie;
  • Tulburari de concentrare;
  • Dificultate in formarea de noi amintiri;
  • Somnolenta;
  • Stare depresiva;
  • Modificarea nivelurilor de energie;
  • Pierderea memoriei;
  • Capacitate slaba de judecata;
  • Reducerea capacitatii de control a miscarilor, inclusiv intarzierea reflexelor (aceste aspecte pot afecta capacitatea individului de a conduce vehicule).

Etanolul din alcool actioneaza ca o otrava asupra organismului. Astfel, persoanele care consuma cantitati foarte mari de alcool pot suferi simptomele unei intoxicatii, deoarece ficatul nu mai este capabil sa metabolizeze corect si rapid alcoolul primit. Supradoza de alcool poate afecta capacitatea creierului de a sustine functiile vitale ale organismului si reprezinta, din acest motiv, o urgenta medicala. Simptomele includ:

  • Varsaturi;
  • Convulsii;
  • Bradicardie;
  • Dificultatea de a ramane treaz;
  • Lesin;
  • Scaderea temperaturii corporale;
  • Pierderea reflexului de deglutitie.

Un sevraj etanolic lasat netratat poate duce, in cele din urma, la deces. De asemenea, leziunile cerebrale suferite pot fi permanente si severe, afectand pe viata persoana in cauza, chiar daca supravietuieste.

Cu cît concentratia de alcool din sange este mai mare, cu atat riscurile sunt mai mari. Consumul masiv al unor bauturi alcoolice tari este capabil sa produca cele mai multe efecte negative. In plus, persoanele cu corpuri mici sau cele cu un istoric de boli hepatice sunt, de asemenea, mult mai vulnerabile la intoxicatia cu alcool.

Efectele alcoolului pe termen lung

In timp, abuzul de alcool poate provoca leziuni cerebrale permanente. In continuare sunt prezentate cele mai importante dintre acestea.

Sindromul Wernicke-Korsakoff

Sindromul Korsakoff apare adesea dupa un episod de encefalopatie Wernicke, aceasta reprezentand o disfunctie acuta a creierului corelata cu consumul de alcool. Cele doua afectiuni, denumite impreuna sindrom Wernicke-Korsakoff, se regasesc la persoanele cu deficit sever de tiamina sau vitamina B1. Abuzul de alcool face ca organismul sa absoarba cu dificultate acest nutrient, dar trebuie stiut ca acest lucru se poate intampla si in alte situatii, precum in tulburarile de alimentatie severa, in boli oncologice sau in SIDA.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale encefalopatiei Wernicke sunt reprezentate de:

  • Confuzie si dezorientare care persista cu mult dincolo de perioada de betie;
  • Malnutritie urmata de scadere semnificativa in greutate;
  • Tulburari de oculomotricitate;
  • Tulburari de echilibru.

Dupa encefalopatia Wernicke, persoana in cauza poate dezvolta semne ale sindromului Korsakoff. Aceasta tulburare este un tip de dementa si se manifesta prin:

  • Tulburari de memorie, in special incapacitatea de a forma noi amintiri;
  • Capacitate redusa de a lua decizii si de a organiza anumite activitati;
  • Alterarea starii de dispozitie si schimbarea personalitatii;
  • Halucinatii;
  • Inrautatirea progresiva a declinului cognitiv, incluzand afectarea vorbirii, a vazului, a sistemului urinar si a sistemului gastro-intestinal.

Totusi, trebuie stiut ca suplimentele de vitamine si abstinenta totala de la alcool sunt factori ce pot inversa simptomele sindromului Wernicke-Korsakoff in primii 2 ani de la oprirea consumului de alcool.

Sindromul alcoolismului fetal

Consumul de alcool in timpul sarcinii este nociv pentru fatul aflat in dezvoltare. Consumul frecvent, chiar si in cantitati moderate, poate provoca o afectiune cunoscuta sub numele de Efectele Alcoolismului Fetal, iar in cazul consumului abuziv prelungit cauzeaza Sindromul Alcoolismului Fetal, care este si mai grav. Acesti copii vor suferi de o multime de dizabilitati cognitive. Astfel, simptomele variaza in functie de severitate si pot include:

  • Dizabilitati intelectuale;
  • Hiperactivitate;
  • Memorie slaba;
  • Tulburari de concentrare;
  • Coordonare deficitara;
  • Tulburari vizuale si auditive.

Traumatisme cranio-cerebrale

Consumul de alcool reprezinta un factor de risc pentru leziunile traumatice suferite la nivelul creierului, deoarece poate provoca accidente rutiere, caderi, lupte etc. Pe termen scurt, leziunile de la nivelul capului pot provoca dezorientare si confuzie. De asemenea, inflamatia tesutului cerebral poate sa survina si sa puna viata in pericol. Accidentarile severe ale capului pot fi chiar fatale, deoarece afecteaza capacitatea creierului de a controla functiile esentiale, cum ar fi respiratia sau mentinerea tensiunii arteriale.

Efectele pe termen lung ale traumatismelor cranio-cerebrale pot include:

  • Simptome asemanatoare cu cele ale dementei, precum tulburarile de memorie, modificarea comportamentului sau schimbarile starii de dispozitie;
  • Cresterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer sau boala Parkinson;
  • Tulburari ale fluxului de sange de la nivelul creierului.

Efectele psihologice ale alcoolului

Alcoolul are numeroase efecte psihologice, printre care si:

Dependenta este cel mai semnificativ efect psihologic. De-a lungul timpului, persoanele care consuma cantitati mari de alcool dezvolta toleranta fata de acesta si devin dependente. Acest lucru inseamna ca alcoolul este dorit de creier, iar atunci cand nu este primit apare sevrajul.

Dependenta determina persoanele sa continue consumul de alcool, chiar si atunci cand devine daunator. Persoanele cu dependenta severa pentru alcool pot dezvolta o complicatie periculoasa legata de intreruperea consumului, numita delirium tremens. Delirium tremens se caracterizeaza prin anxietate, insomnie, pofte intense pentru alcool, paranoia, halucinatii sau iluzii. Fara tratament, delirium tremens poate fi o afectiune letala, deoarece poate produce convulsii, fluctuatii periculoase ale tensiunii arteriale, varsaturi excesive si diaree.

Alte efecte asupra organismului

Alcoolul face mai mult decat sa dauneze creierului, deoarece deterioreaza practic orice sistem din organism. Astfel, pot sa apara:

  • Hipertensiune arteriala;
  • Aritmii;
  • Boli cardiovasculare;
  • Boli hepatice;
  • Insuficienta renala;
  • Pancreatita;
  • Alterarea sistemului imunitar;
  • Cresterea riscului de boli oncologice (cancer de esofag, san, ficat, colon).

De asemenea, in urma consumului de alcool pot sa apara agresivitatea si violenta, elemente ce pot avea multiple consecinte negative.