
Ziua Mondială de prevenire a Accidentului Vascular Cerebral – 29 octombrie.
Ziua Mondială de prevenire a
Accidentului Vascular Cerebral –
29 octombrie.
„Concentrați-vă pe prevenire”
Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce cînd alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicînd țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de cîteva minute.
AVC-ul reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial. Intervenția timpurie poate reduce afectarea cerebrală și poate preveni alte complicații. Cu ajutorul tratamentului adecvat poate fi prevenită totodată și dizabilitatea care s-ar putea instala în urma unui AVC.
Cînd să mergi la medic?
Acționînd rapid, ajuți pacientul cu AVC să primească tratamentul de care are urgent nevoie – acesta are eficiența maximă daca AVC-ul este diagnosticat în aproximativ 3 ore de la debutul simptomelor. Notează ora la care au început să se manifeste – această informație ajută medicul în alegerea celei mai bune variante de tratament.
Dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, acționează rapid (formula F.A.S.T.) și fă-i urmatorul test:
F – Face (Fata) – Cere persoanei să zîmbească. Ți se pare ca fața e asimetrică sau gura e cazută într-o parte?
A - Arms (Brate) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele ramîne inert sau mai jos decît celălalt?
S – Speech (Vorbire) - Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poti distinge ce zice sau vorbește ciudat?
T – Time (Timp) – Timpul de reacție este foarte important!
Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112!
Pentru ca persoana să fie transportată cît mai repede la spital, spune-i operatorului că suspectezi că aceasta a suferit un accident vascular cerebral și transmite-i ora la care au apărut primele simptome.
8 lucruri pe care le poți face pentru a preveni accidentul vascular cerebral (AVC)
Indiferent de vîrstă sau de istoricul familial, un accident vascular cerebral (AVC) nu este neapărat inevitabil. Iată cîteva moduri de a te proteja chiar de azi.
Vîrsta te face mai susceptibil, precum și dacă mama, tatăl sau o alta rudă apropiată au suferit vreun accident vascular cerebral.
Nu poti da anii înapoi și nici nu poti schimba istoricul familiei tale, dar există multi alti factori de risc pentru accidentul vascular cerebral pe care îl poți controla—cu condiția să îl poți recunoaste.
Dacă știi că există un factor anume de risc care iți sabotează sănătatea și te predispune la un risc mai mare pentru accidentul vascular cerebral, poți lua anumite măsuri ca să reduci efectele acelui risc.
Iata cîteva moduri de a începe de astăzi sa ții sub control riscurile, înainte ca accidentul vascular să aibă loc:
1. Tensiune arteriala mai mică !
Tensiunea arterială crescută este un factor important, care crește de două sau chiar de patru ori riscul de accident vascular cerebral, dacă nu este tinută sub control. Tensiunea arterială mare este principala cauză a unui accident vascular cerebral, atît în cazul femeilor, cît și al bărbaților. Monitorizarea tensiunii arteriale și, dacă este ridicată, tratarea acesteia, este cea mai bună atitudine a omului, care trebuie adoptată față de sănătatea sa cardiovasculară.
2. Slăbește !
Obezitatea, precum și complicațiile legate de aceasta (inclusiv tensiunea arterială ridicată și diabetul), creșc șansele ca tu să faci un accident vascular cerebral. Dacă ești supraponderal, slăbește cel puțin 5 kg, putînd astfel reduce considerabil riscul de a face un accident vascular cerebral.
Să menții indicele de masă corporală (IMC) la maxim 25.
Limitează sau evită grăsimile saturate și trans.
Încearcă să nu mănînci mai mult de 1.500 – 2.000 calorii într-o zi (în funcție de indicele de masă corporală și de nivelul tău de activitate).
Crește activitatea fizică pe care o faci practicînd activități precum mersul pe jos, alergat, aerobică sau tenis și întrodu aceste activități în rutina de fiecare zi.
3. Fă mai multe exerciții !
Exercițiile contribuie la pierderea greutații și scăderea tensiunii arteriale, dar constituie și un factor independent de reducere a riscului de accident vascular cerebral. Un studiu din 2012 a constatat că oamenii care au mers pe jos 3 ore pe săptămînă prezentau un risc mai mic să facă accident vascular cerebral, comparativ cu cei care nu au făcut aceasta.
4. Bea alcool cu moderație !
Este adevarat, ca dacă consumi alcool cu masură, există mai puține șanse să faci accident vascular cerebral. „Studiile arată că dacă bei un pahar de vin pe zi, riscul poate fi mai mic, dar dacă începi să bei mai mult de două pahare pe zi, riscul crește semnificativ.”
5. Ia aspirină în doze mici !
Studiul de referință al Health Initiative a constatat că oamenii de peste 65 de ani care iau cîte o aspirină în doze mici pe zi își reduc astfel riscul de a face accident vascular cerebral. Aspirina contribuie la împiedicarea formării de cheaguri de sînge.
6. Tratează fibrilația atrială !
Fibrilația atrială se manifestă sub formă de bătai neregulate ale inimii care favorizează formarea de cheaguri de sînge la nivelul inimii. Aceste cheaguri pot apoi călatori pînă la creier, producînd un accident vascular ischemic. Fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral de aproximativ cinci ori și trebuie tratată cu mare atenție.
7. Tratează diabetul !
Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sînge. Prezența unei cantități mari de zahăr în sînge de-a lungul timpului deteriorează vasele de sînge, făcînd mai probabilă formarea de cheaguri în înteriorul acestora.
8. Renunță la fumat !
Fumatul accelerează formarea de cheaguri de sînge în diferite moduri. Îti îngroașă sîngele și crește cantitatea de placă depusă pe artere.
Alături de o dieta sanatoasă și exerciții regulate, renunțul la fumat este una dintre cele mai puternice schimbări ale stilului de viață, care te vor ajuta să reduci semnificativ riscul de a face un accident vascular cerebral.